Decizia CCR care l-ar putea salva pe Liviu Dragnea. Ședința Curții Constituționale a început

de: Alexandra Chivu
03 07. 2019

Judecătorii Curții Constituționale a României(CCR) decid miercuri asupra constituționalității completurilor de trei de la Înalta Curte de Casație și Justiție(ÎCCJ), după ce au amânat de 5 ori luarea unei hotărâri.

Update: Avocații lui Dragnea au reacționat după decizia CCR. Flavia Teodosiu, cea care îl apără în instanță, a declarat că se bucură și că nu are ce să comenteze mai mult la momentul acesta.

UPDATE:  CCR a admis, miercuri, sesizarea lui Iordache pe cele trei complete specializate. Decizia nu îl mai ajută pe fostul lider al PSD.

Decizia CCR care l-ar putea salva pe fostul șefl al PSD, Liviu Dragnea

Sesizarea a fost depusă, în martie, de către vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, delegat la conducerea Camerei de liderul de la acea vreme, Liviu Dragnea, care era plecat în concediu. Finalul ședinței de miercuri ar putea fi ca o gură de aer pentru fostul șef al PSD. Mai exact, Dragnea ar putea beneficia de constatarea unui posibil conflict constituțional, dar totul depinde și de motivarea judecătorilor CCR. Reamintim că fostul lider al PSD a fost condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, decizie ce a fost menținută și în a doua instanță.

Ora 10:45 – Liderul ÎCCJ, Cristina Tarcea, a cerut Curții suspendarea cauzei privind conflictul dintre Parlament și ÎCCJ pe completuri, motivând modificarea componenței CCR și faptul că nu există un nou judecător raportor.

Decizia CCR de miercuri hotărăște soarta fostului lider al PSD

Cristina Tarcea a afirmat, în fața membrilor CCR că pronunțarea în această cauză a fost amânată de patru ori, iar atunci s-au schimbat multe. Liderul ÎCCJ a declarat că a consultat site-ul CCR, în cele din urmă constatând că prin rezoluția liderului CCR s-a dispus un nou judecător raportor. Ulterior, în această dimineață, a verificat dosarul și nu a văzut un nou raportor. „Dezbaterea are loc pe raportul depus de judecătorul raportor, a probelor din dosar. Eu nu am văzut decât un raport întocmit de un judecător raportor care la ora actuală nu mai este membru al CCR.

Nu am văzut nicio rezoluție, de altfel, ca actualul judecător să își însușească raportului fostului judecător. Invoc ilegalitatea numirii noului judecător raportor, pentru că potrivit legii judecătorii raportori votează primii, apoi membrii, iar la final președintele CCR. Prin urmare președintele CCR nu poate fi judecător raportor”, a completat Tarcea.

Ora 11:00 – Cererea președintelui ÎCCJ de suspendare a fost respinsă, potrivit anunțului liderului Curții Constituționale, Valer Dorneaunu.