31 aug. 2023 | 22:27

Dealul care poate însemna sfârșitul războiului din Ucraina. Ce spun forțele Kievului

News
Dealul care poate însemna sfârșitul războiului din Ucraina. Ce spun forțele Kievului
Dealul care poate însemna sfârșitul războiului din Ucraina

Să fie aproape de final războiul din Ucraina? Asta și-ar dori o lume întreagă, după ce Ucraina luptă de mai bine de un an și jumătate să se elibereze de ocupația rusă. Iată cum ar putea un deal cu un vârf de numai 166 de metri să aducă sfârșitul tuturor acestor orori.

Terenul vălurit care ar putea însemna sfârșitul războiului din Ucraina

Un deal ce are numai 166 de metri altitudine este ultimul obstacol natural între forțele ucrainene și localitatea Tokmak, cel mai fortificat oraș ocupat de ruși. Pentru a fi eliberat, armata din Ucraina va trebuie să pătrundă în suburbiile acestuia.

De acolo, artileria ar putea controla întregul coridor continental: Mariupol – Berdiansk – Melitopol, o reușită colosală în economia războiului. De ce? Pentru că ar putea împiedica transferul de militari, arme și provizii către rușii din regiunea Herson, i-ar putea izola și, totodată, elibera teritoriul respectiv, notează spotmedia.ro.

Direcția Tokmak

În drumul lor, ucrainenii au trecut deja de prima linie defensivă rusă, despre care unii specialiști spun că ar fi cea mai dificilă, iar acum înaintează spre Tokmak. Însă pentru a ajunge în preajma orașului vor avea de câștigat o bătălie importantă, definitorie în campania de pe frontul de sud: cucerirea unui deal cu o înălțime de 166 de metri, aflat la 4 km est de localitatea Novoprokovpivka.

Teritoriul vălurit începe la sud de Robotîne și protejează în mod natural înaintarea spre Tokmak.

„Fiecare poziție la vest de acest deal se află la o altitudine mai mică, oferind Ucrainei avantajul unei artilerii care nu numai că poate ataca flancurile rușilor, dar controlează înălțimea dominantă asupra inamicilor aflați în partea de vest.

Odată ce Ucraina cucerește înălțimea de 166 de metri, restul drumului până la Tokmak este numai pe o pantă descendentă, astfel încât artileria poate proteja înaintarea trupelor ucrainene spre localitate”, este explicația unui expert militar, potrivit  expert militar pentru publicația Daily Kos.

Potrivit informațiilor oficiale, această teorie este confirmată de luptele grele care se dau la est de Novoprokovpivka, tocmai pentru a fi cucerit dealul respectiv, acolo unde rușii au concentrări de trupe.

Ultima linie defensivă

Conform unui raport din data de 27 august al Institutului pentru Studiul Războiului, ”lipsa forțelor Moscovei neangajate, observate în zonă, la sud de Robotîne, poate sugera că o serie de poziții defensive rusești ar putea fi mai puțin apărate decât cele pe care ucrainenii le-au cucerit deja”.

Specialiștii au tras aceste concluzii, după ce au fost observate transferuri de trupe aduse din flancuri, militari care nu se aflau pe poziții defensive în partea de sud a localității Robotîne.

Dar în situația în care armata Kiev-ului va cuceri înălțimea ce poate oferi un avantaj strategic decisiv, nu trebuie să cântăm victorie, pentru că războiul ar mai putea dura luni de zile.

Citește și: Putin recunoaşte: moartea lui Prigojin ar putea să nu fie un accident. Kremlinul nu vrea anchetă internaţională

Ce va schimba, de fapt

Va schimba, însă, cursul conflictului, va da sens și încredere ucrainenilor că pot elibera partea de sud a țării. De asemenea, va conferi și aliaților occidentali speranța că Rusia va fi învinsă, iar momentul în care liderul de la Kremlin se va vedea obligat să se așeze la masa negocierilor ar fi tot mai aproape.

„În bătălia pentru Tokmak, cel mai fortificat oraș din Ucraina, în cazul cuceririi dealului, forțele Kievului vor ajunge într-o poziție avantajoasă, atacând numai de la înălțime, orașul fiind în fundul unei văi”, a mai spus expertul militar american.

Așadar, un deal care până acum nu avea nici nume pe hărțile Google a devenit un reper important în economia războiului. Armata din Ucraina va trebui să depășească această linie defensivă pentru a face pași înainte spre eliberarea regiunilor Herson și Zaporojie din sudul țării.

Citește și: Putin dă drumul bombelor nucleare? Anunţul care ţine în suspans întreaga lume: „Ar rezolva problemele”

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Gata cu verde și roșu. Iată care sunt sunt culorile la modă, anul acesta, pentru a face casa să arate elegantă de Crăciun
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro