05 dec. 2023 | 12:14

De unde vine sintagma „mană cerească”. Mulţi români o folosesc fără să aibă habar

Diverse
De unde vine sintagma
De unde vine sintagma "mană cerească". Mulţi români o folosesc fără să aibă habar

Fiecare dintre noi a auzit sau a folosit, cel puțin o dată, expresia „mană cerească”. Este una dintre cele mai cunoscute, dar căreia mulți nu îi știu cu adevărat sensul exact și cu atât mai puțin originea. De unde vine această expresie și în ce context a fost folosită pentru prima dată.

Ce înseamnă, de fapt, „mană cerească”

Cu toții au auzit de expresia„mană cerească” și mulți dintre ei au și folosit-o în diferite contexte. Este foarte veche și este utilizată, de cele mai multe ori, cu sensul de „surpriză plăcută, sursă de câștig, belșug obținut fără efort”. O poți folosi atunci când vrei să exprimi faptul că ai avut parte de o mare reușită, dar pentru care nu ai muncit prea mult sau la care nu te așteptai.

Expresia „mana cerească” nu este decât un simplu cuvânt sau o formulare, ci poartă în spate o încărcătură semnificativă, care se desfășoară pe mai multe planuri ale experienței umane. Mulți folosesc sintagma, dar puțini îi știu povestea.

Luată separat, mana este, conform definiției din manualele de specialtate, un „lichen comestibil care crește pe stânci în forma unor mici gheme cenușii, purtate uneori de vânt în locuri foarte depărtate, unde cad ca o ploaie, rod, abundență, surpriză plăcută, belșug obținut fără efort”.

Astăzi, expresia „mană cerească” este folosită pentru a descrie apariția neașteptată a unui beneficiu sau a unui ajutor providențial în viața de zi cu zi. Poate face referire la o oportunitate financiară neprevăzută, la găsirea unei soluții la o problemă dificilă sau la primirea unui sprijin în momente critice.

De unde vine expresia „mană cerească”

Ei bine, rădăcinile expresiei pot fi găsite în istoria poporului evreu, în timpul călătoriei lor prin pustiu. Dumnezeu le-a pregătit o surpriză unică, oferindu-le hrană delicioasă în fiecare zi, atât dimineața, cât și seara, gata preparată și adaptată gustului fiecărui individ.

Vezi și: De unde vine expresia „să ne întoarcem la oile noastre”. Toţi românii o folosesc fără să ştie acest detaliu

Mâncarea pica din cer și era pe săturate, dar nimeni nu știa ce este cu adevărat. Nu mai simțiseră acel gust și acea textură înainte și au fost surprinși să vadă cât de ușor primeau hrana zi de zi, încât să supraviețuiască acelor vremuri grele.

„Această hrană a israeliţilor era o pâine materială şi de folos trupului, creată de Dumnezeu, asemănătoare cu grăunţele, măruntă, ca sămânţa de coriandru, la gust ca turta cu miere, de culoare albă, asemenea cristalului sau gheţii curate. Poporul o aduna şi o măcina ori o pisa, apoi o punea în oale şi o făcea turte pe care le cocea în spuză”, a spus, pentru adevarul.ro, Arhim. Luca Diaconu.

Expresia are însemnătate spirituală

Mana reprezintă Cuvântul lui Dumnezeu, hrănind sufletul și adaptându-se fiecărui individ prin intermediul acțiunilor practice și cunoașterii. Totuși, atunci când cineva utilizează Cuvântul în mod adecvat și rațional, adică urmând calea echilibrată a virtuților, evitând atât excesele cât și privarea de vreuna dintre ele, acela adună mana conform unei judecăți corecte.

„Dar când se foloseşte de Cuvânt nu în chip cuvenit, ci în exces , căci este bine să înţelegem ceea ce se spune, în Scriptură, de la o singură virtute, precum dacă cineva a ajuns la înfrânare şi se fereşte de desfrânare, dar judecă nunta ca spurcată, deja i s-a stricat aceluia raţiunea înfrânării lui, din pricina nemăsurii mândriei, şi nu numai că i se strică lui mana, ci mişună de viermi, adică naşte celelalte patimi”, spunea Maxim Mărturisitorul.

Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă expresia „zgârie-brânză” și de unde vine. Mulți români o folosesc, dar nu au idee

Expresia „mană cerească” servește ca un mod expresiv de a descrie momente în care ajutorul sau oportunitatea apar brusc și în mod neașteptat. În esență, această formulare reflectă recunoștința pentru evenimente sau circumstanțe care aduc bucurie și ușurare în viața noastră, făcându-ne să simțim că primim o binecuvântare divină.

Acestea evenimente pot lua forma unor întâmplări care ne schimbă cursul existenței sau a unor împrejurări favorabile care vin în momente critice. Este o formulă adesea găsită în rugăciuni și expresii de recunoștință, ilustrând aprecierea pentru ajutorul divin sau pentru momentele de har în viața cuiva.

Expresia ste un portal către înțelesuri bogate și diverse, care îmbină dimensiuni istorice, spirituale și umane. Este un concept care transcende timpul și spațiul, oferindu-ne o modalitate de a exprima recunoștința pentru intervențiile binecuvântate și pentru harul care se revarsă asupra noastră în diversele călătorii ale vieții.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar AZI de Sfântul Ștefan pentru a-ti merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Luna ianuarie aduce vreme complet neobișnuită. Ce ne așteaptă
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro