14 oct. 2023 | 10:59

De ce expresia „îmi cer scuze” este greşită din punct de vedere gramatical. Toţi românii spun aşa, însă nu este deloc corect

Diverse
De ce expresia
Normele de politețe impun prezentarea scuzelor, și nu cererea lor

De cele mai multe ori, poate fără să ne dăm seama, folosim anumite expresii în vorbirea curentă care nu ar trebui folosite în mod nromal. De aceea ne-am gândit să explicăm de ce expresia „îmi cer scuze” este greşită din punct de vedere gramatical.

Limba română și greșelile de exprimare în vorbirea curentă

După cum s-a mai spus și cu ocazia altor articole de acest fel, una este limba vorbită în mod curent, de zi cu zi, și alta este limba română literară.

Află despre: Singurul cuvânt din limba română care conţine toate vocalele. E destul de des folosit de români

Dacă în scrierea literară nu sunt permise a fi folosite expresii în mod eronat, în vorbirea curentă, deși nu este o greșeală, se folosesc anume expresii, precum expresia „îmi cer scuze„, dar care din punct de vedere gramatical nu este folosită cum ar trebui.

Trebuie înțeles din start că expresia „îmi cer scuze” se referă la acțiunea singulară a unui individ care-și recunoaște o greșeală.

Deci, în mod corect, expresia „îmi cer scuze”  se folosește la singular, gest prin care-ți recunoști o anume faptă, făcută în mod eronat.

De exemplu: ”Îmi cer scuze pentru faptul că am vorbit de rău pe X-ulescu!”. Deși exemplul este elocvent, cu toate astea este necesară explicația de ce expresia „îmi cer scuze” este greşită din punct de vedere gramatical.

De ce expresia „îmi cer scuze” este greşită din punct de vedere gramatical

Acum că am stabilit cum ar trebui să folosim corect expresia de mai sus, trebuie explicată și modalitatea greșită în care, de cele mai multe ori, în vorbirea curentă se folosește.

Dacă suntem într-un dialog cu o persoană, față-în-față, și vrem să ne facem mea culpa, atunci forma corectă de folosire a expresiei este ”îți cer scuze”, în concluzie nu ar trebui să folosim expresia ”îmi cer scuze”. De exemplu: ”Îți cer scuze dragul meu prieten pentru că te-am dezamăgit!

Vezi și: Care sunt singurele cacofonii acceptate în limba română. Puțini români le știu pe toate

În această formă de dialog, te adresezi direct interlocutorului, deci în concluzie, expresia corectă este cea enunțată deja, și anume ”îți cer scuze”.

Normele de politețe impun prezentarea scuzelor, și nu cererea lor

Dacă ne referim la normele de politețe, când facem referire la acest gest, de obicei aceastea spun că, în mod normal, cel care a greșit este dator să-și prezinte scuzele și nu să-i fie cerute de cei aflați în apropierea sa, dacă este cazul, bineînțeles.

Când folosim modul de adresare diplomat, fraza imperativ necesară este ”vă rog să-mi primiți scuzele!”, sau o altă variantă de adresare ar mai fi ”vă rog să-mi acceptați scuzele!”.

Descoperă detalii despre: De unde vine expresia ”tufă de Veneția” și ce înseamnă. Mulți români o folosesc, dar nu știu sensul ei

Dar, deși gramatical expresia este greşită, cei care se ocupă cu cercetarea lingvistică spun că și în forma ei comună, în limbajul zilnic, nu este chiar o greșeală, așa că poate fi uzitată.

Parteneri
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Redactia.ro
Cine a fost marea iubire a lui Mihail Sadoveanu. S-a îndrăgostit nebunește de ea la 60 de ani: „Iartă-mă că-mi ești prea dragă”
Click.ro
Cântărețul olandez descalificat de la Eurovision riscă să fie pus sub acuzare de poliție
Digi24
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Unica.ro
Lista de boli pentru care se acordă șapte zile de concediu medical
EVZ.ro
Copaci care cresc repede. Ce să plantezi în curte ca să ai umbră în câțiva ani
Spynews
Simona Halep a fost exclusă. Este cea mai grea lovitură pentru marea campioană
Capital.ro
Mişcare de ultim moment cu privire la cardul de energie. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Un bărbat a murit în curtea vrăjitoarei Sidonia, unde s-a sărbătorit eliberarea fraților Marin! A fost găsit fără suflare după petrecere: ”Au strigat...”
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro