De cele mai multe ori, poate fără să ne dăm seama, folosim anumite expresii în vorbirea curentă care nu ar trebui folosite în mod nromal. De aceea ne-am gândit să explicăm de ce expresia „îmi cer scuze” este greşită din punct de vedere gramatical.
După cum s-a mai spus și cu ocazia altor articole de acest fel, una este limba vorbită în mod curent, de zi cu zi, și alta este limba română literară.
Află despre: Singurul cuvânt din limba română care conţine toate vocalele. E destul de des folosit de români
Dacă în scrierea literară nu sunt permise a fi folosite expresii în mod eronat, în vorbirea curentă, deși nu este o greșeală, se folosesc anume expresii, precum expresia „îmi cer scuze„, dar care din punct de vedere gramatical nu este folosită cum ar trebui.
Trebuie înțeles din start că expresia „îmi cer scuze” se referă la acțiunea singulară a unui individ care-și recunoaște o greșeală.
Deci, în mod corect, expresia „îmi cer scuze” se folosește la singular, gest prin care-ți recunoști o anume faptă, făcută în mod eronat.
De exemplu: ”Îmi cer scuze pentru faptul că am vorbit de rău pe X-ulescu!”. Deși exemplul este elocvent, cu toate astea este necesară explicația de ce expresia „îmi cer scuze” este greşită din punct de vedere gramatical.
Acum că am stabilit cum ar trebui să folosim corect expresia de mai sus, trebuie explicată și modalitatea greșită în care, de cele mai multe ori, în vorbirea curentă se folosește.
Dacă suntem într-un dialog cu o persoană, față-în-față, și vrem să ne facem mea culpa, atunci forma corectă de folosire a expresiei este ”îți cer scuze”, în concluzie nu ar trebui să folosim expresia ”îmi cer scuze”. De exemplu: ”Îți cer scuze dragul meu prieten pentru că te-am dezamăgit!”
Vezi și: Care sunt singurele cacofonii acceptate în limba română. Puțini români le știu pe toate
În această formă de dialog, te adresezi direct interlocutorului, deci în concluzie, expresia corectă este cea enunțată deja, și anume ”îți cer scuze”.
Dacă ne referim la normele de politețe, când facem referire la acest gest, de obicei aceastea spun că, în mod normal, cel care a greșit este dator să-și prezinte scuzele și nu să-i fie cerute de cei aflați în apropierea sa, dacă este cazul, bineînțeles.
Când folosim modul de adresare diplomat, fraza imperativ necesară este ”vă rog să-mi primiți scuzele!”, sau o altă variantă de adresare ar mai fi ”vă rog să-mi acceptați scuzele!”.
Descoperă detalii despre: De unde vine expresia ”tufă de Veneția” și ce înseamnă. Mulți români o folosesc, dar nu știu sensul ei
Dar, deși gramatical expresia este greşită, cei care se ocupă cu cercetarea lingvistică spun că și în forma ei comună, în limbajul zilnic, nu este chiar o greșeală, așa că poate fi uzitată.