Litoralul românesc se numără printre cele mai spectaculoase regiuni ale țării noastre. Cu plaje uimitoare și stațiuni deosebite, zeci de mii de turiști români, dar și străini, aleg să-și petreacă vacanță de vară aici. Una dintre aceste stațiuni este 2 Mai. De unde vine numele stațiunii 2 Mai, care este istoria acesteia și ce obiective turistice veți descoperi aici, aflați în rândurile următoare.
Stațiunea 2 Mai se află la 5 kilometri distanță de orașul Mangalia și la circa 6 kilometri depărtare de Vama Veche. În ultimii ani, stațiunea turistică a avut un adevărat succes, mai ales în rândul tinerilor turiști care au fost atrași de atmosfera nonconformistă și tarifele reduse la cazare.
Mica așezare are puțin peste 6.000 de locuitori și a primit titlul de „Cel mai frumos sat din Dobrogea”. De asemenea, este locul în care Sergiu Nicolaescu a filmat scene memorabile din „Nemuritorii”.
2 Mai sau Două Mai, așa cum mai este denumit, este un sat în comuna Limanu din Județul Constanța. Decretul de înființare al localității a fost semnat în anul 1887 de către Mihail Kogălniceanu, pe atunci numindu-se Două Mai.
Acest nume i-a fost dat la înființare pentru a cinsti ziua de 2 mai 1864, atunci când Alexandru Ioan Cuza a dizolvat adunarea legislativă a Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești pentru a-și promova reformele. Totodată, potrivit unei legende locale, denumirea ar proveni de la cele două „maiuri”, adică unelte țărănești care s-ar fi folosit în această așezare.
Citește și Legenda stațiunii Mamaia, de pe litoral: de unde ar veni numele, de fapt
Anul, mii de tineri vin aici datorită izolării și cazărilor foarte accesibile. Mulți localnici își închiriază casele cu totul sau doar unele camere, iar tinerii preferă astfel de condiții.
Cu siguranță marea majoritate a turiștilor vin în stațiunea 2 Mai pentru plajă. Aceasta este foarte curată și amenajată cu baruri, toalete, umbreluțe, șezlonguri și dușuri pe plajă.
Plaja 2 Mai este mărginită la nord de Digul de Sud al Portului Comercial Mangalia și de o porțiune neamenajată de litoral care face legătura cu plaja de la Vama Veche. Intrarea în mare se face lin, iar fundul apei este nisipos pe toată lungimea plajei.
Turiștii mai pot vizita și Micul Golf, care este una dintre cele mai frumoase obiective turistice și oferă o panoramă deosebită a țărmului. În această zonă vă puteți bucura de o plimbare liniștită pe plajă, admirând bărcile și pescarii din zonă.
Dacă vizitați 2 Mai nu trebuie să ratați Pădurea Hagieni, un obiectiv natural deosebit. Rezervația naturală are peste 100 de hectare de verdeață, însă trebuie să aveți mare grijă, deoarece aici trăiesc câteva dintre cele mai veninoase specii de șerpi, precum vipera cu corn dobrogeană sau șarpele lui Esculap.
Peșterea Limanu este, de asemenea, un loc pe care nu ar trebui să-l ratați. Este o adevărată minune a naturii din inima Dobrogei. Aceasta mai este denumită și Peștera La Icoane sau Peștera Caracicola. Este un important vestigiu de istorie și știință, fiind declarată arie protejată.
Citește și: Stațiunea care detronează Mamaia ca perlă a litoralului românesc. 2023 este anul cheie
Peștera se întinde pe o suprafață de 5 hectare și are o lungime de aproape 4 kilometri, iar una dintre ieșiri este localizată în Bulgaria. Peștera Limanu este cea mai mare din Dobrogea. A fost declarată rezervație speologică în anul 1959.