De unde vine numele Maramureș? E un mister și pentru specialiști
Județul Maramureș, o zonă cu o istorie bogată și plină de evenimente, și-a format conturul politic și administrativ de-a lungul unei evoluții îndelungate. De unde vine numele Maramureș? Primele urme documentare ale acestei regiuni datează încă din anul 1199, punând bazele unei povestiri complexe despre dezvoltarea sa în timp.
Țara Maramureșului
Cuvântul „Țara Maramureșului” a fost identificat de către istorici într-un document ce datează din 1299, la aproximativ 100 de ani după primele mențiuni, evidențiind astfel evoluția sa continuă. Forma actuală a județului, așa cum o cunoaștem în prezent, a fost conturată în anul 1968.
Vezi și: Pești Piranha, în lacul Firiza din Maramureș. Aceștia sunt foarte periculoși, putând ataca oamenii
Prezența umană în regiunea Maramureșului este atestată încă din perioada paleoliticului, semn că acest teritoriu a fost martorul unor transformări semnificative de-a lungul mileniilor.
Coordonatele geografice ale Maramureșului au avut un rol crucial în evoluția sa istorică și în desfășurarea evenimentelor care au marcat destinul României.
Inițial, Maramureșul a fost organizat sub forma unor cnezate și voievodate, cum ar fi cnezatul Cuhea al Bogdăneștilor, cnezatul Mara sau cel al Cosăului, devenind astfel un centru de putere și influență în acea perioadă.
Termenul de „Țara Maramureșului” a început să fie folosit în documente începând cu anul 1299, după cucerirea maghiară și instaurarea instituțiilor medievale.
Nobilii din regiune aveau o anumită autonomie locală, deși erau sub supravegherea autorităților ungare.
În perioada interbelică, județul Maramureș cuprindea doar o treime din teritoriul actual, iar organizarea administrativă a cunoscut schimbări semnificative după anul 1950, conform modelului sovietic.
„Judeţul Maramureş interbelic cuprindea doar o treime (partea de la sud de râul Tisa) din fostul comitat cu aceeaşi denumire, reşedinţa fiind la Sighet, în timp ce zona de la sudul lanţului muntos Gutâi, inclusiv oraşul Baia Mare, intrau în componenţa judeţului Satu Mare, a declarat Viorel Rusu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie.
Organizarea administrativă a României din anul 1950, după model sovietic, a impus regiunile în locul judeţelor, regiunea Baia Mare, ulterior Maramureş, incluzând atât teritorii din actualul judeţ Maramureş, cât şi din judeţele Satu Mare şi Sălaj”, a declarat Viorel Rusu, directorul Muzeului Județean de Istorie, conform adevărul.ro.
Ulterior, în 1968, s-a revenit la organizarea administrativă pe județe, iar teritoriul județului Maramureș a fost definit în conformitate cu granițele actuale, incluzând localități din diverse depresiuni și văi din regiune.
De unde vine numele Maramureș? Ce spun specialiștii
Încercările de a descifra originea numelui „Maramureș” au stârnit de-a lungul timpului numeroase dezbateri și ipoteze. Deși există diverse teorii, niciuna nu a reușit să ofere o explicație concludentă.
De la posibila legătură cu numele a două râuri importante, Mara și Mureș, până la asocierea numelui cu cuvântul „marmură” sau cu un zid de piatră (murus), variantele rămân doar ipoteze în absența unor dovezi concrete.
Vezi și: Cele mai ciudate şi amuzante nume de localităţi din România. Unde se află satul Buda
Astfel, denumirea județului Maramureș continuă să fie învăluită în mister și să reprezinte un subiect de interes pentru istorici și lingviști, adăugând un element fascinant la bogata sa istorie și identitate culturală.