19 ian. 2024 | 14:33

De unde vine expresia „cai verzi pe pereţi”. Detaliul de la care a pornit totul

Diverse
De unde vine expresia
De unde vine expresia "cai verzi pe pereţi"

O expresie bizară, pe care o auzim destul de des, dar niciodată într-un context tocmai pozitiv. Cu siguranță ai folosit-o sau ai întâlnit-o, cel puțin o dată în viață, dar știi de unde vine expresia „cai verzi pe pereţi”? Află, din rândurile de mai jos, care este detaliul de la care a pornit totul.

O expresie bizară

Dacă stăm puțin și o analizăm, ne dăm seama că această expresie, veche, banală, pe care o auzim și o spunem de nenumărate ori, este, de fapt, destul de ciudată.

Este formată din două imagini absurde, pe care nu ai cum să le întâlnești în realitate: caii verzi și apoi apariția lor pe pereți. Dacă le alăturăm, obținem o expresie ce exprimă un concept imposibil, ireal, greu de crezut.

Ea apare în mai multe dicționare, cu definiții diferite, dar care exprimă, de fapt, același lucru.

Ce definiții are

În Dicționarul de expresii al lui Stelian Dumistrăcel se scrie că „a umbla după cai verzi pe pereți” înseamnă „a căuta ceva imposibil de găsit, a fi aiurit, zăpăcit”. Expresia are și câteva variante: „A vorbi sau a spune cai verzi pe pereți” înseamnă a aiura, a abera, a vorbi lucruri fantastice.

Există şi varianta „a îndruga cai verzi pe pereți”, adică a spune minciuni, probabil o variantă formată prin contaminare de la: „a îndruga verzi şi uscate”. Se mai poate și să „visezi cai verzi pe pereți”, aici legătura cu imaginarul, lumea viselor e clară.

Te-ar putea interesa și: De unde vine expresia ‘scoate asul din mânecă’. Detaliul de care mulți români nu au habar

De unde vine expresia „cai verzi pe pereţi”

În DEX, „a visa, a spune şi, în plus, a vedea cai verzi, pe pereți sau pur şi simplu” înseamnă „a-și închipui sau a spune lucruri imposibile, de necrezut”.

Până la urmă, de unde vine expresia „cai verzi pe pereţi”? O explicație clară nu există, cert este că descrie o situație pe care o am putea să o întâlnim vreodată în viața reală, exprimă absurdul, dar reușește, în același timp să ne stârnească râsul, amuzamentul. „Calul” este un element pe care îl regăsim și în alte expresii de acest gen, precum „Alo, n-ai văzut un cal maro?”, am putea crede, astfel, că de la el a început, de fapt, totul.

Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă expresia ‘Pole, Pole’, de fapt. Este folosită aproape la fel de des ca ‘Hakuna Matata’

Parteneri
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă cu marele actor
Redactia.ro
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii au invadat Harkovul trecând granița nestingheriți
Digi24
Adelina Pestrițu zguduie internetul românesc cu cel mai recent anunț. Mii de oameni au reacționat!
Unica.ro
Celebrul mafiot Michael Franseze a venit în România. I-a vizitat pe frații Tate
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
Ungurii, MESAJ DE FORȚĂ pentru toată Europa: Vrem să ne ţinem departe de acest lucru
Capital.ro
Ce conține iaurtul de pe rafturile magazinelor: ”Asta ne duce la pieire!”
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Se RECALCULEAZĂ PENSIILE de DOUĂ ORI!
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro