De unde vine expresia “Bun îi vinul ghiurghiuliu”. Semnificația este una specială, nu te-ai fi gândit
În limba română există multe expresii ale căror origini provin din negura timpului. Printre ele se află și cea despre care vorbim astăzi. Așa că, vom afla împreună de unde vine expresia “Bun îi vinul ghiurghiuliu”, precum și semnificația care este una specială.
Expresii folosite și azi, dar cu origini neașteptate
Limba română, încă din vremea dacilor și a romanilor, avea să se îmbogățească atât cu cuvinte, provenite din latină, apoi din limbile slavone, dar și din turcă, precum și cu expresii, provenite tot din aceste limbi ale celor care au venit pe aceste meleaguri.
Astfel, după mii de ani de evoluție a civilizației de pe aceste meleaguri, astăzi ne putem lăuda cu o limbă extrem de bogată și versatilă.
Dar, printre multele expresii împrumutate, sau chiar cuvinte, există și cea despre care vorbim astăzi, și a cărei origini are mare legătură cu influența otomană.
De unde vine expresia “Bun îi vinul ghiurghiuliu”
Deși ai crede că are o cine-știe-ce însemnătate, în realitate ghiurghiuliu provine din limba turcă, de la cuvântul gül. Dacă ai curiozitatea să traduci acest cuvânt, vei descoperi că, de fapt, acesta se traduce trandafir.
Prin extensie și analogie, am putea merge mai departe și să spunem că același cuvânt ar putea însemna floare, sau în sensul de roșu, după culoarea trandafirului.
Așadar, dacă am traduce expresia “Bun îi vinul ghiurghiuliu”, am putea spune bun îi vinul roșu/trandafiriu.
O altă însemnătate a aceluiași cuvânt în limba română, face referire la acele inele butucănoase, cu rubine mari, cunoscut sub numele de ghiul, dar tot așa, în limba turcă, am putea spune că este vorba de inel cu piatră roșie.
O altă însemnătate a expresiei “Bun îi vinul ghiurghiuliu”
Acum, am stabilit faptul că expresia „Bun îi vinul ghiurghiuliu” provine din cultura populară românească.
Mai putem constata că ea reflectă, pe lângă tradiția viticolă și obiceiurile legate de consumul vinului în spațiul românesc, și o latură simbolică, reprezentând bucuria și plăcerea vieții, reflectate în obiceiurile de consum ale vinului.
În cele din urmă, „Bun îi vinul ghiurghiuliu” nu este doar o simplă afirmație despre calitatea vinului, ci și o celebrare a tradiției și a identității culturale românești.
Este întâlnită în mai multe variante ale folclorului, inclusiv în doine, colinde și alte cântece populare.
Așadar, acum am aflat de unde vine expresia, semnificația cuvântului, precum și simbolistica sa. Nu ne rămâne altceva de făcut decât să privim lucrurile din perspectiva mesajului acestei expresii, și să ne bucurăm de bogăția limbii române.