De unde vine denumirea cartierului Ferentari. Ce înseamnă, de fapt

de: Bișinicu Andreea
14 03. 2023

Te-ai întrebat vreodată de unde provin numele celor mai importante cartiere și bulevarde din municipiul București? De la Calea Victoriei, la Drumul Taberei, Ferentari sau Balta Albă, iată care este semnificația numelui zonelor mari din Capitală. Detaliile sunt extrem de interesante.

Ce semnifică numele cartierelor din București

Ferentari

Ferentari este considerat una dintre cele mai cunoscute zone bucureștene. Potrivit experților, unii spun că toponimul cartierului din sectorul 5 al Capitalei poate proveni fie de la „ferentari”, ostașii olteni ai domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care au primit terenuri în această regiune a municipiului București, în secolul al XIX-lea.

Pe de altă parte, alte persoane susțin că numele cartierul vine de la „Ferentarius”, numele dat soldaților infanteriști din legiunile romane.

De-a lungul anilor, câteva dintre toponimele cartierului periferic al orașului București au suferit numeroase modificări.

Conform istoricilor, în perioada guvernului condus de mareșalul Ion Antonescu, străzile din Ferentari purtau nume de eroi militari. În 1948, după instaurarea regimului comunist, strada Carol I și strada Regele Mihai I au devenit strada Toporași, respectiv strada Garoafei.

În perioada comunistă, în cartierul Ferentari au fost repartizați foarte multe familii cu situații materiale precare sau persoane fără adăpost. În ultimii 20 de ani, zona a căpătat o reputație rău famată.

Drumul Taberei

Cartierul Drumul Taberei este unul dintre cele mai aglomerate și populate din București. Toponimul provine de la taberele pandurilor stabilite în acea zonă de către Tudor Vladimirescu în timpul Revoluției de la 1821.

De asemenea, numele revoluționarului român este extrem de prezent în cartier, având în vedere că există atât un parc, cât și un liceu care-i poartă numele.

Citește și De unde vine denumirea cartierelor din Bucureşti. Ce înseamnă, de fapt, Băneasa

Victoriei

Nu este nicio surpriză faptul că faimosul cartier din centrul Capitalei poartă numele de Victoriei. Calea Victoriei, cândva centrul universului burghezilor și aristocraților din București, era bulevardul vedetă al municipiului.

Perfect pentru a face o promenadă de brațul partenerului sau a savura o prăjitură și o cafea la cele mai populare localuri, spre invidia rivalelor, se numea, înainte, Podul Mogoșoaiei.

Bulevardul cel mai important al Capitalei a devenit Calea Victoriei în anul 1878, odată cu triumful României în Războiul de Independență.

Balta Albă

Cartierul Balta Albă și-ar fi căpătat numele în secolul al XIX-lea, pe timpul epidemiei cunoscute sub denumirea de Ciuma lui Vodă Caragea.

Potrivit istoricilor, în această zonă ar fi existat o groapă în care erau aruncate trupurile neînsuflețite ale celor infectați și acoperite cu var nestins.

Ploile care cădeau pe timp de primăvară, amestecate cu albul varului, formau bălți în tot cartierul din sectorul 3 al Capitalei.

Citește și Unde găseşti cele mai ieftine chirii în Bucureşti. Aviaţiei, Dacia şi Victoriei, zonele cu cele mai mari preţuri