De unde ridici permisul auto dacă ţi-a fost suspendat. Tot ce trebuie să ştie şoferii despre redobândirea carnetului de conducere

de: Ștefan R. Apostol
21 05. 2024

Codul Rutier 2024, cu adăugirile și modificările de rigoare, prevede în mod explicit în ce condiții un șofer poate rămâne fără permisul de conducere. În aceste condiții, este la fel de important de știut de unde ridici permisul auto dacă ţi-a fost suspendat, dar și tot ce trebuie să ştie şoferii despre redobândirea carnetului de conducere.

Codul Rutier 2024. Cum poți rămâne fără permisul de conducere

După cum bine se știe, legislaia rutieră în vigoare, mai ales din 2024, a devenit tot mais trictă și penalizează imediat orice abatare de la regulile de circulație pe drumurile publcie din România. În acest context, Codul Rutier prevede care sunt situațiile în care polițiștii pot decide suspendarea permisului de conducere.

Așa se face că, odată cu acumularea de puncte de amendă, sau încălcarea flagrantă a regulilor, polițiștii pot suspenda pe termen limitat, sau nelimitat, permisul șoferilor.

Mai nou, conform unui proiect de lege votat de Parlament, permisul poate fi suspendat pe o perioadă de 10 ani în condițiile în care posesorul este prins sub influența drogurilor, sau a alcoolului, și provoacă accidente, deși există în vigoare lși „Legea Anastasia”.

De unde ridici permisul auto dacă ţi-a fost suspendat

În același context, normele în vigoare din Codul Rutier 2024 explică în termeni clari și de unde ridici permisul auto dacă ţi-a fost suspendat.

În situația în care ai fost amendat și ți s-a suspendat permisul, indiferent de perioada stabilită la încălcare normelor de circulație, din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002, la Articolul 244, poți afla de und ridici permisul auto dacă ţi-a fost suspendat:

„Permisul de conducere se restituie titularului de către autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reședința, în cazul străinilor, când perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce a expirat.

În această situație titularul permisului de conducere intră în posesia documentului prezentând dovada înlocuitoare a acestuia, în original, precum și actul de identitate”, stabilește Art. 244 din Regulamentul de aplicare a legii 195/2002.

Ce mai trebuie să știi despre permisul auto și redobândirea lui

În baza aceluiași regulament, mai poți afla și care sunt pașii pe care va trebui să-i faci, odată ce perioada de suspendare a permisului auto, în funcție de anumite criterii bine stabilite, după cum urmează:

„la expirarea termenului pentru care este suspendat permisul. În această categorie intră șoferii:

  • al căror permis a fost reținut pentru o perioadă de 30 de zile
  • care au săvârșit abateri ce nu permit susținerea unui test teoretic pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului
  • care nu fac demersurile legale pentru a putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare.

în urma susținerii unui test teoretic, la expirarea termenului de suspendare. În această categorie se află șoferii al căror permis a fost suspendat pentru:

  • conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta este încadrată drept infracțiune
  • comiterea unui accident soldat cu pagube materiale, în urma căruia s-a constatat că șoferul consumase băuturi alcoolice
  • trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sunt în curs de coborâre sau când semnalele acustice și vizuale sunt pornite
  • acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data la care permisul de conducere a fost suspendat.”, se arată în legislație.

Concluzie

Deși nu este de dorit să se ajungă până aici, după cum se poate observa, legislația este extrem de strictă, mai ales acum, după șirul de tragedii de pe șosele. Acum că ai toate aceste date, poate te vei gândi de două ori, înainte de a te urca la volan, altfel decât în condițiile legii.