De unde provine expresia „peştele de la cap se împute”. Este des folosită, dar puţini români îi ştiu povestea

de: Ioana Bucur
02 05. 2024

Este un proverb popular vechi, ce poate stârni amuzamentul, dar a cărui origine este un mister pentru cei mai mulți români. Află, din rândurile de mai jos, de unde provine expresia „peştele de la cap se împute”. Are o poveste interesantă.

Un proverb vechi, dar învăluit în mister

Colecția de zicale și de proverbe populare vechi de la noi din țară este impresionantă și conține numeroase expresii ce nu sunt foarte ușor de descifrat, în timp ce altele pot stârni unor amuzamentul. În ciuda faptului că sunt folosite și astăzi destul de des, nu mulți români știu cum au ajuns să se formeze aceste expresii.

Dacă luăm ca exemplu expresia „peştele de la cap se împute”, vom descoperi că este folosită de numeroase popoare, de sute de ani, fiecare susținând că originea sa îi aparține. Astfel, pe ineditul proverb se bat chinezii, rușii, francezii, englezii, grecii, polonezii, dar și românii. Cu toate astea, nu există nicio dovadă care să indice un câștigător.

De unde ar putea să provină expresia „peştele de la cap se împute”?

Există o teorie ce spune că ar fi fost folosită întâia oară într-un text în greacă al teologului Erasmus din Rotterdam. Apare și în „Observații cu privire la religia, dreptul, guvernul și obiceiurile turcilor”, lucrarea scrisă de Sir James Porter în 1768:

„Turcii au un proverb pentru astfel de ocazii; ei spun: “peștele de la cap se împute”, însemnâd că, dacă un servitor este neglijent este pentru că stăpânul lui este la fel.”

Te-ar putea interesa și: Expresia veche de sute de ani pe care o folosești mereu, fără să știi ce înseamnă cu adevărat. Cum a apărut “boala lui Calache”

Ce înseamnă

Porter era considerat de englezi o adevărată autoritate în ceea ce privește cultura turcilor. A fost ambasador britanic la Sublima Poarta a Imperiului Otoman timp de 15 ani, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Expresia „peştele de la cap se împute” reușește să sintetizeze, în doar câteva cuvinte, o realitate ce este la fel de valabilă astăzi precum era și acum câteva sute de ani: faptul că, în orice grup sau societate, indiferent de dimensiune, corupția începe de la nivel înalt. Face referire însă nu doar la cei în poziții cu putere, dar și la obediența celor conduși.

Te-ar putea interesa și: Cum a apărut expresia „în al nouălea cer”. Sensul expresiei şi legătura cu Dumnezeu