De unde provine expresia ”de ce n-are ursul coadă”, de fapt. Greșeala pe care o fac milioane de români

de: Violeta Badea
12 11. 2024

Expresia ”de ce n-are ursul coadă” a fost inspirată din poveștile copilăriei și a rămas vie în cultura populară românească. În jurul acestei întrebări s-au țesut numeroase basme, în special povestea în care ursul își pierde coada încercând să prindă pește. Dar oare povestea e chiar așa? Istoria spune că motivul lipsei cozii ursului are legătură mai degrabă cu ambițiile sale de a fi la modă decât cu o greșeală de pescuit.

Mitul ursului care își prinde coada în gheață

Povestea clasică spune că ursul și-a pierdut coada în încercarea de a prinde pește. Într-o zi, văzând vulpea cum reușește să pescuiască, ursul s-a hotărât să își folosească propria coadă pe post de undiță.

Se spune că a stat nemișcat în apă până când aceasta a înghețat în jurul cozii sale, iar când a încercat să se ridice, coada i s-a rupt și a rămas fără ea.

Această legendă este una dintre primele întâlniri pe care copiii le au cu ideea că ursul este ”animalul fără coadă”. Însă aceasta este doar o poveste populară care explică într-o manieră hazlie lipsa cozii la urs, o adaptare simplificată pentru copii.

Povestea ursulețului preocupat de modă

O altă variantă a poveștii, mai puțin cunoscută, ne spune că ursul ar fi rămas fără coadă pentru că era prea preocupat de aspectul său. În această versiune, animalul a fost cândva un ursuleț curios, care căuta să fie mereu în pas cu moda.

Încă de mic, își admira prietenii și încerca să imite trăsăturile acestora, inclusiv urechile lungi ale vulpii sau blana elegantă a altor animale. Într-o zi, observând că nu este la fel de ”modern” din cauza cozii sale mari și stufoase, ursulețul a decis că trebuie să facă o schimbare.

Așa că, fără să mai stea pe gânduri, și-a scurtat singur coada, sperând că astfel va arăta mai ”la modă”. Însă tăietura a fost dureroasă și l-a dus la medic, unde a aflat că nu își va mai putea recupera niciodată coada.

În felul acesta, se spune că ursul a rămas pentru totdeauna fără coadă. Această interpretare adaugă o dimensiune amuzantă și neobișnuită asupra expresiei ”de ce n-are ursul coadă” și oferă un motiv neașteptat pentru schimbarea fizică a ursului.

Citește și Cum a apărut expresia „în al nouălea cer”. Sensul expresiei şi legătura cu Dumnezeu!

Expresia în folclor: între mit și realitate

În cultura românească, expresia ”de ce n-are ursul coadă” a devenit un mod de a vorbi despre lucruri aparent inexplicabile sau despre acele curiozități copilărești. Însă, de fapt, lipsa cozii la urs este o adaptare evolutivă a animalului, care nu are legătură cu poveștile inventate.

În realitate, ursul nu a avut niciodată o coadă lungă, corpul său adaptându-se de-a lungul evoluției la stilul de viață specific, în care o coadă stufoasă nu i-ar fi fost de ajutor. Astfel, poveștile copilăriei cu ursul care rămâne fără coadă fie din greșeală, fie din cochetărie sunt doar legende.

Dar aceste mituri, deși fictive, continuă să captiveze prin umorul și lecțiile subtile pe care le transmit. Expresia rămâne populară, iar povestea ursului fără coadă reușește să stârnească și astăzi zâmbete și curiozitate în rândul românilor.

Citește și Care este semnificația reală a expresiei “la mulți ani” și ce alte urări se fac în noaptea de Revelion!