Mulți români consumă preparate pe bază de carne de porc cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Puțini știu însă că produsul nu provine de la producătorii locali. Cifrele arată un minim istoric în ceea ce privește proveniența cărnurilor de pe piața locală. Doar 1 kilogram din 10 este românesc.
Nu este o noutate pentru nimeni că românii sunt mari iubitori de carne de porc. În perioada sărbătorilor de iarnă, pe mesele de Crăciun și de Anul Nou se pun numeroase preparate gătite pe baza acestui produs. Dacă în trecut se mai consuma carne de porc crescut în România, în anul curent lucrurile stau diferit.
România se confruntă cu un declin semnificativ de porci. Înregistrăm cea mai drastică scădere a efectivelor acestor animale din întreaga Europă. În 2016, în țara noastră s-au abatorizat 4,6 milioane de porci. Anul trecut, datele indicau în acest sens doar 3 milioane de porci.
Citește și: Cât costă 1 kilogram de carne de porc în supermarketuri. Ce prețuri vor fi înainte de Crăciun
A urmat apoi epidemia de pestă porcină africană, pe care autoritățile au încercat să o oprească apelând la diverse metode. Doar că acestea nu au fost și eficiente, potrivit situației actuale. Un studiu efectuat recent a arătat că doar 10% din carnea de porc comercializată în magazine este de proveniență locală.
Cele mai recente informații susțin studiul independent realizat de un colectiv de cercetători din cadrul ASE, la solicitarea unui mare retailer din România. În anul 2023, de Crăciun, dintre toate preparatele pe bază de carne de porc servite la masă, doar 10% vor fi gătite cu carne de porc crescut în țara noastră.
Cu alte cuvinte, 1 kilogram din 10 preparate din carne de porc va proveni de la animalele crescut de către producătorii locali, restul fiind din import. În fermele din țara noastră, numărul porcilor a scăzut drastic. Doar 2,8 milioane de porci se mai află în prezent în efectivele din România.
Anual, un român consumă, în medie, 37,5 kilograme de carne de porc. Dintre acestea, maximum 7 provin de la animale crescute în țară, susțin reprezentanții producătorilor. Președintele APCPR, Ioan Ladoși, a explicat că de Crăciun românii nu vor mânca, în general, carne de porc produsă în țară.
Citește și: De ce să fierbi carnea de porc în bere. Reţeta care va transforma preparatul banal în ceva divin
Datele ce reprezintă carne de porc crescut în România au atins un minim istoric în anul 2023, a explicat președintele APCPR, Ioan Ladoși. Informația este surprinzătoare, în contextul în care piața autohtonă prezintă un deficit comercial de 25% în ceea ce privește mâncarea procesată.
Carnea de porc este principala componentă care conduce, an de an, la un deficit comercial de 830 de milioane de euro în România, potrivit analiștilor.