Doar zece procente din carnea de porc comercializată în marile lanțuri de magazine din țara noastră este de proveniență locală, arată un studiu independent realizat de un colectiv de cercetători din cadrul ASE. România și-a permis să importe produse în cantități enorme, în detrimentul producţiei interne.
În anul 2016, în România s-au abatorizat 4,6 milioane de porci. Spre comparație, pentru anul 2022, aceleași date indică un număr de doar 3 milioane de porci, declinul fiind înregistrat din cauza epidemiei de pestă porcină africană, pe care autoritățile au încercat să o oprească apelând la diverse metode.
Nu mai este o noutate că românii sunt mari consumatori de carne de porc, context în care mulți își pun întrebarea de unde provine cea comercializată în marile lanțuri de magazine, cum ar fi Lidl, Kaufland sau Mega Image. Ar putea fi șocant, însă doar 10% din ce este în supermarket este de proveniență locală.
Citește și: Cât costă 1 kilogram de carne de porc în supermarketuri. Ce prețuri vor fi înainte de Crăciun
Doar 10% din carnea de porc comercializată în marile lanțuri de magazine din țară provine de pe piața locală, arată un studiu independent realizat de un colectiv de cercetători din cadrul ASE, la solicitarea unui mare retailer, citat de HotNews.
Procentul este uimitor, în circumstanțele în care piața din România prezintă un deficit comercial de 25% în ceea ce privește mâncarea procesată. Carnea de porc este principala componentă care conduce, an de an, la un deficit comercial de 830 de milioane de euro.
„Deşi are un potenţial natural semnificativ, România, în contrast cu Bulgaria, Ungaria și Polonia, şi-a permis luxul să importe produse agroalimentare în cantităţi semnificative, în detrimentul producţiei interne”, a explicat șeful INS Tudorel Andrei.
Efectele negative ale acestui demers sunt semnificative, de aproape 335 de euro pe persoană, la categoria Animale vii și produse animale. Din cauza importurilor la această categorie, fiecare român a acumulat, în ultimii ani, o datorie de 28 de euro. În total, vorbim despre o datorie de aproape 4 miliarde de euro.
Citește și: Vouchere pentru porcul de Crăciun. Cine le poate primi şi care este valoarea lor
Dacă doar 10% din carnea de porc din magazine sau supermarketuri este de proveniență locală, restul produselor din această categorie sunt importante, mai ales din țările europene ce înregistrează succes în acest sens, cum ar fi:
Spre comparație, România prezintă o producție cu puţin peste 1 milion de tone de carne, ceea ce s-ar traduce în 52 de kilograme pe cap de locuitor.