De unde provin produsele Dacia Plant pe care le găseşti la farmaciile Catena sau Dona. Puţini ştiu de unde sunt. Istoria firmei
Produsele Dacia Plant se bucură de notorietate în farmaciile din România, cum ar fi Catena sau Dona. Cu toate acestea, puțini clienți știu de unde provin și cum sunt produse. Istoria complexă a companiei fondate de Călin Ianța a luat naștere în perioada anilor 2000. Cum a ajuns să atingă atât de mare profit.
Începuturile firmei Dacia Plant
Călin Ianța și Traian Ionescu Heroiu sunt două nume importante asociate cu firma Dacia Plant. Cel dintâi a fost fondatorul companiei, în timp ce al doilea este acționar. Încă de pe vremea când erau studenți la Silvicultură au fost impresionați de plante, despre care au crezut că sunt aur pentru sănătate.
Dana Bobiț, director de culturi în cadrul Dacia Plant, a povestit cum l-a cunoscut pe fondatorul companiei, pe nume Călin Ianța. S-a întâmplat în anul 2000, când acesta s-a deplasat la laboratorul unde lucra. La prima vedere, nu i-a inspirat foarte multă încredere:
„Era un tânăr cu un păr creţ, nişte zulufi, o figură foarte nevinovată. Îmi făcusem speranţe că a venit un om de afaceri şi că laboratorul nostru o să aibă desfacere, clienţi. Mi-a spus: Cumpărăm plante. Când mi-a spus Cumpărăm 2 kg, toată energia mea s-a dus”.
Doi ani mai târziu, pasiunea lui Călin Ianța, care obișnuia să chiulească de la școală pentru a strânge plante de pe câmp, s-a transformat într-o idee de afacere. În anul 2005, în locuința fondatorului Dacia Plant, din Scheiul Vechi al Brașovului, s-au făcut primele macerate de tincturi.
Cum au apărut primele tincturi
Ambalarea produselor se efectua în bucătăria locuinței lui Călin Ianța, care era de dimensiunea unui living al unui apartament modern. Primele etichete au fost tipărite pe autocolante A4, tăiate ulterior cu cutterul și lipite manual pe ambalaje. Prima investiție a fost de 100 de dolari.
Cu suma amintită, Călin Ianța și alți tineri, printre care și acționarul Traian Ionescu Heroiu, s-au deplasat la București pentru a achiziționa sticluțe și alcool. Primele ambalări au fost făcute cu cana de inox, din care se turna direct în sticluțele produselor.
Nu după foarte multă vreme, producția s-a dezvoltat. La început, afacerea funcționa pe bază de tincturi, însă în timp producătorii au dezvoltat și ceaiuri. Investițiile au fost din ce în ce mai mari, iar banii împrumutați de la părinți nu mai ajungeau. Așa au apărut și primii investitori.
„Am început cu tincturile, am continuat cu ceaiurile, în 2007 cu comprimatele, în 2010 cu siropurile, urmând ca în 2012 să aducem un supliment la linia de sucuri”, a dezvăluit Lucica Ghimbășan, director de calitate.
Peste 250 de plante și suplimente
Prima cultură de pe care se cultivau plante pentru producerea produselor Dacia a fost una de trandafiri. Din ea se sustrăgeau petalele florilor. A urmat apoi înființarea unei culturi de coacăz negru, după care a unei culturi de lavandă. S-a început cu 1000 de metri pătrați, apoi s-a făcut tranziția la câteva hectare.
Astăzi, reprezentanții Dacia Plant folosesc peste 250 de specii de plante pentru produsele comercializate în farmacii. Peste 80 la sută provin din flora spontană și sunt cultivate pe terenurile din România. Celelalte 20 de procente reprezintă plante importante, fără condiții de dezvoltare în teritoriul nostru.
Citește și: Planta care are calciu mai mult decât laptele. Românii o au în grădină, dar nu știu cât de benefică este
„Compania a ajuns la aproape 250 de suplimente alimentare, sucuri şi gemuri, din fructe şi plante netratate şi neprelucrate chimic”, au spus reprezentanții Dacia Plant, pentru Digi24.
În prezent, Dacia Plant, care comercializează produse și în farmaciile Catena și Dona, generează milioane de euro. Secretul dezvoltării afacerii a constat în investițiile permanente ale acționarilor și nu numai.