”Regele fotbalului” Gheorghe Hagi culege roadele, la 14 ani de la înființarea Academiei, din Constanța, care îi poartă numele. Chiar și fiul său, Ianis Hagi, mijlocașul tricolorilor, eroul calificării României la EURO 2024, a deprins, aici, tainele acestui sport. Vă prezentăm, un interviu interesant cu Cristian Cămui, directorul tehnic al Academiei de fotbal Gheorghe Hagi.
El ne-a vorbit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, despre drumul, deloc ușor, pe care un tânăr sportiv trebuie să-l parcurgă, pentru a prinde un loc la Farul Constanța, apoi, la echipa mare, și, de ce nu, chiar și la un club din străinătate. Se poate, cu talent, dar și cu foarte multă disciplină, căci exemple sunt, deja, cu zecile.
Cristian Cămui recunoaște că întregul staff al Academiei de fotbal Gheorghe Hagi savurează din plin recenta performanță a naționalei de fotbal, în cursa pentru EURO 2024, calificare care a venit după ani întregi de inexplicabile eșecuri.
Ianis Hagi, mijlocașul în vârstă de 25 de ani, a amuțit, chiar și cârcotașa presă din străinătate, cu golul său, marcat cu stângul, în meciul cu emoții România-Israel. Atunci, cu toții am răsuflat ușurați, căci, în sfârșit, echipa de fotbal a României a prins un loc pe lista echipelor calificate la EURO 2024.
În calitate de director tehnic al Academiei Gheorghe Hagi, Cristian Cămui ne-a vorbit și despre mândria clubului, jucătorul Ianis Hagi, fiul lui Gică Hagi.
Playtech Știri: Cât de mult a muncit Ianis Hagi, în acest complex modern, pentru a ajunge la echipa națională de fotbal? Câtă muncă este, de fapt, în spatele succesului său?
Cristian Cămui: Ianis Hagi este un exemplu pentru toți ceilalți, a fost un copil educat, un mare caracter, foarte dornic de a face performanță, dorința lui e să își depășească tatăl. Deși va fi greu, are o ambiție foarte mare.
Când era mic, l-am văzut, adesea, cu un sac cu mingii, în spate, avea vreo 13-14 ani, nici nu era bine dezvoltat, din punct de vedere fizic.Era sacul cu mingii mai mare decât el. Își așeza singur cele zece mingii, pe linia de 16 metri, și trăgea la poartă, cu ambele picioare, fără portar, fără nimic, singur exersa.
Îmi aduc aminte cât de firav era pe atunci, din punct de vedere fizic, și cât de greu lovea mingea, la vârsta aceea…Dorința lui de a face ceva, munca și seriozitatea l-au dus acolo unde merită. Și, vă spun sincer, el merită mult mai mult.
Playtech Știri: Cât de mândru vă simțiți când vedeți că atâția jucători crescuți în Academia de fotbal Gheorghe Hagi au ajuns în echipa națională?
Cristian Cămui: Mă simt mândru, dar mândria e a întregului club, inclusiv a domnului Gică Hagi, el este formatorul clubului, a investit, atât financiar, cât și muncă, de zi cu zi, cu toții suntem mândri pentru ceea ce s-a realizat, urez pe această cale și felicitări echipei naționale, jucătorilor, tuturor celor care au participat la această calificare, la EURO 2024, avem un număr mare de jucători, la naționala de fotbal.
Este rodul muncii noastre, în cei 14 ani de activitate. Avem foarte mulți jucători care au debutat în Liga 1, suntem cel mai bun partener pentru loturile naționale, avem vreo 45 de jucători de succes.
Gică Hagi urmărește, adesea, de pe marginea terenului, jocul micilor sportivi, în căutarea unor noi talente, cu șanse de a face o carieră, chiar și internațională, așa cum și el a muncit și a reușit să își vadă marele vis împlinit.
Playtech Știri: E adevărat că domnul Hagi își dă ultimul cuvânt, atunci când sunt luați în Academie chiar și copiii de la grupele de juniori? Cât de mult îi motivează pe cei mici prezența domnului Hagi? E ca un tată pentru ei?
Cristian Cămui: Toți cei de aici suntem ca părinții lor, dar și el, da. Hagi este foarte apreciat de toți copiii, imaginea lui Hagi este peste tot, pentru tot ce face pentru fotbalul românesc.
Este ca tatăl lor, toți copiii sar pe el, pentru poze, să dea mâna cu el, este foarte iubit. Ei i se adresează cu Hagi, câteodată, sau îi spun Gică, cum poate fiecare, câteodată mai sar calul cei mici. Cei de 6-7 ani îl strigă: ”Hagi, Hagi, Gică, te iubim, hai să facem poze!”. El le zâmbește…
Playtech Știri: Cât de mult contează pentru jucători că sunt promovați de la vârste foarte fragede la prima echipă a Farului?
Cristian Cămui: Avem, pe fiecare an calendaristic, un lot de jucători. Cei care sunt mai mici cu un an sau doi și au potențial mare nu îi mai menținem la grupa lor de vârstă, pentru că e prea ușor pentru ei, îi promovăm la altă grupă.
Iar când ajung la vârsta de 17-18 ani, când sunt formați tehnic și fizic, deja Gică Hagi îi trage spre echipa mare, se antrenează cu el, la echipa de seniori, îi ajutăm să facă performanță.
Un jucător, ca să devină fotbalist, trebuie mai întâi să fie și foarte inteligent în joc. Domnul Hagi nu antrenează și la Academie, participă, dă sfaturi, dar nu se implică în instruire, pentru că nu are timp.
Cristian Cămui ne-a vorbit și despre tinerii care se antrenează aici, cei mai mulți fiind din Constanța, dar ne-a explicat și ce șanse au alți sportivi, din alte orașe ale țării, să se antreneze în acest campus modern.
Playtech Știri: Ce înseamnă astăzi Academia de fotbal Gheorghe Hagi? Câți copii se antrenează în fiecare zi, câte locuri aveți? De la ce vârstă intră copiii într-un program centralizat, care presupune cazare și școală, alături de alți jucători din Academie?
Cristian Cămui: Nu avem un număr fix de jucători, de locuri, probabil, peste două luni, în ianuarie-februarie, ne vom muta la baza noastră, din Ovidiu, unde infrastructura s-a modernizat, cu terenuri noi de antrenamente, ne mutăm și cu birourile acolo.
De la vârsta 7-12 ani este Academia, pentru această vârstă selectăm jucători doar din județul nostru, Constanța, și din împrejurimi.
Este o vârstă prea fragedă ca să îi rupem de lângă familii, e foarte greu. Noi avem o bază de date cu jucători foarte talentați, din alte orașe, pe care îi observăm. Până la vârsta 13 ani îi urmărim la diferite competiții, turnee, apoi îi aducem spre noi. Sau copiii se mai pot înscrie, pe site-ul nostru, vara organizăm ”Porțile deschise”, pot veni la noi, să vadă cum este, să se antreneze, 2-3 zile.
Directorul tehnic al Academiei de fotbal Gheorghe Hagi ne-a vorbit și despre inerentele probleme de acomodare ale micuților, care nu au părinții lângă ei. La nevoie, sunt consiliați și de un psiholog, pentru a trece mai ușor peste dorul de casă.
Playtech Știri: Care sunt cele mai mari provocări pentru dumneavoastră, au probleme de acomodare cu viața departe de familie? Aveți și un psiholog?
Cristian Cămui: Avem o colaborare și cu un psiholog, ne folosim și de dânsul, mai sunt cazuri, pentru că este util, câteodată.
Noi îi aducem la Academie după vârsta de 12-13 ani, pentru că este dorul de mamă, de tată, e greu să-i rupem de familie, cât sunt foarte mici.
Mai avem și jucători, cum a fost Louis Munteanu, care a venit noi la 7-8 ani, o vârstă foarte fragedă, el a fost un caz separat, era un talent.
L-am luat de lângă părinți și s-a adaptat foarte greu, nu dormea mereu la noi, la hotel, mai dormea și pe la cei din staff-ul administrativ, pe la un nepot de-ai lui Hagi, îl mai luam pe acasă, ca să se adapteze, plus că la două săptămâni îl lăsam să plece acasă, să-și vadă familia.
Au fost și cazuri când pur și simplu s-au mutat familiile copiilor în Constanța, și-au luat cu chirie un apartament și servicii, ca micii fotbaliști să poată participa la antrenamente. Sunt cazuri și cazuri…
Playtech Știri: Cât costă cazarea și antrenamentele? Sunt foarte mulți părinți care doresc să afle care ar fi costurile.
Cristian Cămui: Cei selectați de noi și care intră în Academie nu plătesc niciun leu, totul este gratuit, inclusiv echipamentul, primesc transport gratuit la școală, masă, cazare, antrenamente. Există sponsori, datorită lui Gheorghe Hagi vin și sponsorii, imaginea lui Hagi reprezintă mult.
Aici, copiii beneficiază și de educaţie şcolară, nu numai sportivă, mulţi dintre ei fiind și beneficiari de burse. Cristian Cămui ne-a vorbit despre importanța învățământului, despre importanța prezenței la cursuri a tinerilor sportivi.
Playtech Știri: Cât de mare este accentul care se pune pe educație? Știu că au fost fotbaliști de la Academia Hagi care au obținut și rezultate foarte bune la BAC, de exemplu.
Cristian Cămui: Noi avem grijă de copii și din punct de vedere social, avem un angajat care se ocupă cu transferul lor școlar, care le ia situația școlară, în fiecare zi, prezența la cursuri, se interesează de note. Și vă spun și de ce.
Se poate întâmpla ca unii să nu ajungă fotbaliști, noi ne dorim, dar, dacă nu ajung, trebuie să ne ocupăm și de viața lor socială, să termine o școală, să ia Bacalauratul, să se înscrie la o facultate.
Dacă îi luăm de lângă familii, e responsabilitatea noastră. Colaborarea dintre noi și familii ar trebui însă să fie mai apropiată. Unii părinți i-au adus la noi și se rup de situația lor școlară și spun: ”Ei, lasă, că se descurcă ei, important este să joace fotbal!”.
Playtech Știri: Ce fac cei mici în afara fotbalului? Îi încurajați să încerce și altfel de activități?
Cristian Cămui: Adesea mai avem și alte activități, pe lângă școală și antrenamente, am avut ieșiri în oraș, pe grupe de vârstă, la teatru, la film, la pizza, la biliard, la bowling. Acum suntem mai ocupați, cu turneele, îi lăsăm să mai meargă acasă.
Cum arată o zi în acest campus în care sunt șlefuite viitoarele glorii ale României? Cristian Cămui ne-a dezvăluit programul, pe o zi, pentru un tânăr fotbalist. Aici se învață disciplina, respectarea cu strictețe a unui program, ambele obligatorii pentru a ajunge un sportiv de performanță.
Playtech Știri: Ne puteți spune cum arată o zi în Academie?
Cristian Cămui: Depinde de vârstă, sunt copiii mici, care se antrenează la noi, dar care vin direct de acasă, și cei de la 13 ani în sus, care stau aici. Într-o zi normală, trezirea e la ora 7.00, urmează masa, apoi școala, la ora 13.00 se întorc de la cursuri, urmează masa de prânz.
De la ora 16.00 au antrenament, până la 17.30, cei mari au și câte două antrenamente, unul dimineața, altul, seara, între ele fiind școala, masa și odihna. Urmează cina, iar cel târziu la ora 23.00 se dă stingerea, e ora de culcare.
Playtech Știri: Diferă generațiile de sportivi? Cum sunt micuții fotbaliști, de acum? Mai există ambiția sportivilor de odinioară?
Cristian Cămui: Sunt probleme, da, cu telefoanele mobile… În urmă cu 10 ani, copiii erau mai responsabili, au fost pe la noi, un Țiru, un Ghiță, un Coman, ei respectau programul, erau disciplinați.
Celor de acum trebuie să le tot repeți, e mult mai greu cu ei, iar cei care vin din urmă sunt și mai iresponsabili.În spatele copiilor sunt cam 40 de oameni care se ocupă de ei, de la tehnic, antrenori, preparatori fizici, la asistente medicale, medici, fizioterapeuți. Toți lucrăm și avem grijă de dezvoltarea lor. Suntem mereu lângă ei, ca să nu se întâmple ceva.
Cristian Cămui ne-a dezvăluit, la finalul interviului, obiectivele Academiei, dar dar ne-a vorbit și despre importanța existenței, în România, a mai multor academii de fotbal, cu pretenții, și în mai multe orașe.
Playtech Știri: Ce ar însemna pasul următor, pentru Academie, cum arată un succes și mai mare pentru club?
Cristian Cămui: Suntem mulțumiți de ceea ce am realizat, e loc de mai bine, sperăm să creștem jucători și mai talentați, Hagi crește jucători de mare valoare, care apoi fac ceva pentru fotbalul românesc.
Eu m-aș bucura ca în țară să fie vreo zece academii, de valoarea noastră, mă bucură ce fac și alții.
Important este să ducem fotbalul românesc cât mai sus. Cu cât academiile sunt mai mari și avem adversari mai puternici, cu atât crește mai mult valoarea și formăm împreună fotbaliști care să ajungă acolo unde merită, să revenim unde am fost, cândva, cu fotbalul românesc….
Cristian Cămui este director tehnic al Academiei de fotbal Gheorghe Hagi. De numele său se leagă o parte însemnată din bogatul palmares. ”Cu Cristian Cămui, pe banca tehnică, echipa U19 a Academiei Gheorghe Hagi a obţinut 7 trofee, câştigând toate finalele susţinute: 5 titluri naţionale şi 2 Supercupe”, se arată pe site-ul Academiei de fotbal Gheorghe Hagi.
Cristian Cămui este cel de-al patrulea director tehnic al Academiei, după Lucian Burchel, Leo Grozavu şi Alex Ortiz-Cabrera.
Pe site-ul Academiei se află și prezentarea acestui campus sportiv, unde râvnesc să prindă un loc foarte mulți tineri din întreaga țară. Complexul sportiv este cel mai mare proiect fotbalistic, din sud-estul Europei, fiind situat în nordul orașului Constanța, pe centura ce leagă orașul de localitatea Ovidiu.
Suprafața bazei este de 7 ha și cuprinde stadionul principal, cu o capacitate de 4.500 de locuri, 7 terenuri secundare de fotbal, birouri, hotel, vestiare și o varietate de corpuri cu funcții specifice.
Prin înființarea acestui complex sportiv, Gheorghe Hagi și-a propus să le ofere tinerilor şansa de a avea parte de o pregătire la cel mai înalt nivel, așa cum a beneficiat și el, la marile cluburi din străinătate, Real Madrid, Brescia, Barcelona și Galatasaray, unde a activat cu succes, alături de alți mari fotbaliști ai lumii.
De altfel, Gică Hagi a debutat în fotbal tot la Constanța, la echipa de copii şi juniori a Farului.
Gică Hagi are însă cu ce se mândri. În ultimii ani, nu mai puțin de 60 de fotbaliști, formați la Academia lui, au ajuns nume importante. Îi amintim pe Florin Tănase, Răzvan Marin, Florinel Coman, Ionuț Cojocaru și, nu în ultimul rând, pe Ianis Hagi, fiul lui, care i-a moștenit dragostea pentru sportul rege.