01 iun. 2022 | 16:30

De la 1 iulie, controale masive. Românii riscă amenzi mari. Până la 5.000 de lei pentru această greșeală

Utile
De la 1 iulie, controale masive. Românii riscă amenzi mari. Până la 5.000 de lei pentru această greșeală
Românii obligați prin lege să facă asta, altfe riscă amenzi de până la 5.000 de lei

În ultimii ani dinc e înce mai multe spații verzi, și chiar curițile oamenilor au fost năpădite de ambrozie. Autoritățile au decis și crearea unui cadru legislativ care obligă românii să-și curețe spațiile de această buruiană. Conform legii, în caz contrar, există și amenzi considerabile, în caz că nu se conformează cadrului legislativ.

Europa sub explozia de ambrozie

O plantă invazivă din America de Nord, care eliberează toamna cantități mari de polen alergenic, pare să își extindă masiv aria de răspândire în Europa, și în România. Ceea ce va determina răspândirea ambroziei comune este o combinație între schimbările climatice și dispersia accidentală a semințelor sale.

În Europa, ambrozia este semnalată cel mai frecvent în zonele din nordul Italiei și din sudul Franței. Dar modelele computerizate prevedeau că, până în 2050, aceasta va fi întâlnită în părți din estul și nordul Europei, inclusiv în Germania, Ucraina, România, Regatul Unit și restul Franței.

„Ambrozia va continua să invadeze Europa, iar concentrațiile de polen din aer vor crește de 4 ori în medie până în 2050.Dispersia semințelor va crește în principal prin transport.

În principal de-a lungul drumurilor cu ajutorul echipamentelor agricole. De asemenea, prin intermediul căilor navigabile și prin contaminarea transporturilor de semințe comerciale”, spun specialiștii.

În această perioadă din an, când există creșteri ale temperaturilor, va face ca zonele din estul și nordul Europei să fie predispuse la o invazie de ambrozie.

Verile mai lungi vor însemna mai multe plante de ambrozie. Plantele-și vor încheia ciclul de viață și vor produce semințe mature. Mergând mai departe, dioxidul de carbon suplimentar din atmosferă va hrăni plantele, ajutându-le să producă și mai mult polen.

Românii obligați să curețe terenurile

Ca urmare a exploziei acestei plante și în România, tot mai mulți au reclamat alergii puternice la polenul generat de ambrozie. În multe cazuri, planta a fost lăsată să crească, înmulțindu-se extrem de mult, generând și daune. Parte din aceste daune s-au regăsit în zonele agricole, dar și în zonele de spații verzi.

De cealaltă parte, pe terenurile deținute de o anumită parte a românilor, ambrozia a crescut la fel de mult, iar autoritățile au tot încercat să-i convingă să-și curețe spațiile de dăunători. Din păcate, fără un cadru legal, cei în măsură nu aveau cum să oblige la curățarea acestor spații.

Așa se face că, în 2018, legiuitorii au apobat o lege, Legea 62/2018, privind lucrările de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia. Conform cadrului legal, aceste lucrări sunt „pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive. Pentru eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.

Conform legii, cei care nu fac aceste lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, riscă inclusiv amenzi. Valoarea amenzilor este cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei, indiferent dacă este vorba de persoană fizică, sau juridică.

Noile sume au fost majorate în 2020, printr-un amendament adus la Legea 62/2018, conform Avocatnet.ro.

Conform legii, verificările terenurilor se vor face în două etape

Prima este între 1 și 15 iulie a fiecărui an, iar a doua între 16 iulie și 31 octombrie. În ambele perioade, agenții de mediu pot controla terenurile, dând în prima parte doar avertismente, iar în a doua parte, pot trece direct la amendarea celor care nu s-au conformat legii.

Parteneri
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești neapărat în ziua de Bobotează. Îți va aduce noroc și bunăstare
Redactia.ro
Destinația superbă din Grecia, supranumită și „Insula Apocalipsei”, care se află în topul celor mai bune locuri pentru vacanță în 2025. Puțini români au ajuns aici
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile pe care Roxana Nemeș le-ar vrea uitate! Cum s-a fotografiat pe vremea când se iubea cu Radu Groza, impresarul ei / FOTO
Unica.ro
Plata pensiilor pe luna ianuarie. Zilele în care se livrează banii
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Anunț pentru proprietarii de terenuri din România. Se aplică din 2025
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro