De cine ar urma să fie înlocuit Vladimir Putin? Se fac scenarii de plecare a lui Vladimir Putin din funcția pe care o deține de 22 de ani. Unele dintre acestea arată că următorul președinte al Rusiei ar putea fi unul care împărtășește viziunea actalului șef al Kremlinului.
Experții în politică fac scenarii cu privire la plecarea din funcția de președinte a lui Vladimir Putin.
Politologii internaționali cred că Vladimir Putin ar putea fi înlocuit de unul care îi îmbărțșează ideile sau de unul care nu a fost de acord cu invazia din Ucraina.
Astfel, unul pe care analiștii internaționali îl văd ca pe un posibil înlocuitor al lui Vladimir Putin, dar care este pe aceiași frecvență cu el, este Dmitri Medvedev.
Un alt posibil înlocuitor al lui Vladimir Putin, dar care nu are nicio treabă cu viziunea actualului șef de la Kremlin, de altfel opunându-se războiului din Ucraina, este Serghei Sobyanin.
De asemenea, experții internaționali care face aceste scenarii sunt de părere că schimbarea lui Vladimir Putin din fucția încare se află de peste 22 de ani, nu presupune și o încetare automată a războiului.
Un alt personaj care i-ar putea locul lui Vladimir Putin, dar cu șanse mici de reușită, este și cunoscutul oponent al actualului șef de la Kremlin, Alexei Navalny.
„Actuala situație politică internă din Federația Rusă, caracterizată printr-un joc de vină intens, care pune conducerea politică și cea militară una împotriva celeilalte, va fi deosebit de periculoasă pentru succesorul lui Putin și va împiedica orice demers care vizează abandonarea obiectivelor militare ale Rusiei în Ucraina și căutarea pace, cel puțin, pe termen scurt.
Acest lucru este valabil chiar și pentru un succesor care s-a opus războiului lui Putin sau nu l-a susținut în mod deschis înainte de a prelua mandatul”, spune Sean Sean Cochran, politolog senior la centrul analitic RAND Corporation.
În plus, analistul politic a cercetat hotărârile luate și comportamentul a 85 de lideri din diferite țări timpul războiului din Ucraina. A constatat că „succesorii rămân susceptibili la presiunile interne și riscurile asociate cu încheierea războiului, sau cel puțin ei se văd amenințați de riscuri și se comportă în consecință”.
Analistul politic este de părere că un alt lider ar fi capabil să pună capăt războiului din Ucraina, dar numai dacă este susținut de înalții reprezentanți ai armatei ruse.
„Este dificil și probabil o prostie să prezici rezultatul oricărei schimbări de conducere în timpul războiului în cazul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, cel puțin, Occidentul nu ar trebui să presupună că o schimbare a conducerii va pune capăt războiului (cel puțin în termen scurt)”, a mai precizat Sean Cochran.