Alegerile prezidențiale din SUA au loc, de mai bine de 150 de ani, în marțea de după prima zi de luni din noiembrie, o tradiție care își are rădăcinile în contextul socio-economic al secolului XIX. Deși azi poate părea neobișnuit să votezi într-o zi de lucru, alegerea zilei de marți avea o logică bine întemeiată pentru americanii de atunci.
În anii 1800, majoritatea americanilor erau agricultori. În acele vremuri, noiembrie era ideal pentru alegeri: recoltele se încheiau, iar vremea rămânea încă prielnică pentru deplasări.
Marțea a fost aleasă tocmai pentru a le oferi fermierilor timpul necesar să ajungă la secțiile de votare. Distanțele mari și drumurile dificile făceau ca fermierii să aibă nevoie de o zi pentru călătorie.
Duminica era exclusă din start, fiind o zi de odihnă religioasă pentru creștinii practicanți, iar miercurea era rezervată târgurilor agricole, momentul în care fermierii își vindeau produsele.
Astfel, marțea a devenit cea mai bună opțiune, situată între duminică și ziua de târguri, când oamenii erau mai liberi și aveau timp să se deplaseze și să voteze.
Pentru ca alegerile să aibă loc la o dată uniformă în toată țara, în 1845, s-a stabilit să fie marțea de după prima zi de luni din noiembrie. Așa, ziua votului nu putea cădea niciodată pe 1 noiembrie, care era Ziua Tuturor Sfinților, o sărbătoare considerată semnificativă pentru unii creștini.
În plus, evitarea începutului lunii asigura și faptul că tranzacțiile comerciale legate de încheierea lunii erau deja realizate, prevenind orice eventuale complicații economice.
Citește și Alegeri SUA 2024. Cum funcționează sistemul de vot american și când va fi anunțat noul președinte!
Deși stabilirea zilei de marți pentru alegeri era în trecut o măsură practică, contextul actual s-a schimbat radical. Doar 2% dintre americanii de azi mai lucrează în agricultură, iar majoritatea oamenilor au un loc de muncă obișnuit, ceea ce face dificilă participarea la vot într-o zi lucrătoare.
Pe măsură ce rata prezenței la vot a scăzut de-a lungul anilor, mulți americani susțin schimbarea acestei tradiții. Unii sugerează mutarea alegerilor în weekend, pentru a încuraja o participare mai mare, în timp ce alții preferă păstrarea zilei de marți, dar transformarea acesteia într-o sărbătoare federală, pentru a permite cât mai multor cetățeni să voteze.
Fie că va rămâne la fel sau se va schimba, această tradiție veche de secole continuă să reflecte spiritul unei Americi adaptate nevoilor vremii sale.