De ce usturoiul devine verde sau albastru în timp gătirii sau în borcanele cu murături la oţet. Se mai poate consuma?

de: Sabina Anastasia
12 02. 2024

În borcanele cu murături la oțet sau în timpul procesului de gătire, usturoiul poate să își schimbe culoarea, devenind verde sau albastru. De ce are loc această modificare, vom explica în rândurile de mai jos. Cât de sigur pentru consum este un astfel de ingredient.

Când este murat sau gătit, usturoiul poate să își schimbe culoarea, căpătând o nuanță turcoaz, verde sau albastră. Nu trebuie să îți fac griji. Fenomenul este absolut normal și nu înseamnă că ceva este în neregulă cu preparatul tău. Playtech Știri îți explică tot ce trebuie să știi în acest sens.

Ce substanțe conține usturoiul natural

Usturoiul conține un compus sulf inodor numit aliină. Mai conține și o enzimă numită aliinază. Când un bulb sau un cățel de usturoi se află în starea sa naturală, întreagă, cele două substanțe chimice au o interacțiune redusă (și usturoiul este relativ inodor).

Când tai sau zdrobești usturoiul, aliina și aliinaza se amestecă, dând naștere unui compus organosulfat numit alicină. Acesta este cel ce conferă usturoiului mirosul înțepător și aroma lui distinctivă printre alte condimente. De aceea, cu cât toci sau zdrobești usturoiul mai mult, aroma lui va fi mai puternică.

Te-ar putea interesa și: Locurile din casă unde să pui usturoiul pentru iarnă. Așa va rezista mai mult

Chimia din spatele colorațiilor usturoiului

Când usturoiul este combinat cu un acid (cum ar fi oțetul), alicina reacționează cu aminoacizii din usturoi pentru a produce inele de carbon-azot numite piroli. Pirolii împreună formează polipiroli, care declanșează unele culori la nivelul ingredientului, după cum urmează:

  • patru piroli grupați dau usturoiului culoare verde (de aceea clorofila este verde);
  • trei piroli grupați dau usturoiului culoare albastră.

Poți mânca usturoi albastru sau verde?

Usturoiul care și-a schimbat culoarea în timpul murării sau chiar a procesului de gătire poate fi consumat, fără a genera îngrijorări privind starea de sănătate a consumatorului. Culoarea condimentului nu are niciun efect asupra aromei pe care o generează.

Unele culturi chiar apreciază usturoiul colorat. De exemplu, în China, usturoiul este murat intenționat pentru a căpăta nuanța verde-jad, astfel încât să poată fi consumat în timpul Anului Nou sau Festivalului Primăverii. Ingredientul este considerat în tradiție atât frumos, cât și sănătos în această formă.

Te-ar putea interesa și: ”Laba”, rețeta de usturoi murat a chinezilor face furori. De ce cățeii devin verzi

Ce să faci ca usturoiul să nu devină albastru

Schimbarea culorii naturale a usturoiului poate fi evitată. Utilizează apă distilată când pui legumele la murat. Aceasta nu are urme de metale, spre deosebire de cea de la robinet. Sarea trebuie să fie fără iod, altfel nuanța usturoiului se va preface în una verzuie sau albăstruie.

Folosește vase și ustensile din oțel inoxidabil sau emailate. Evită să utilizezi cuprul, aluminiul, fonta și staniolul. Usturoiul trebuie fiert 10 minute înainte de a fi pus la murat, acest lucru poate împiedica nunțarea condimentului la nivel de culoare.