Dacă vi s-a recomandat vreodată ca anumite alimente să le luați după masă, iată că oamenii de știință ne dau și răspunsul pentru care trebuie sa procedăm așa.
Cei mai mulți dintre noi am fost nevoiți să așteptăm medicul în timp ce scrie o rețetă împreună cu instrucțiunile specifice despre administrarea medicamentelor:
„De trei ori pe zi, după mâncare” sau „două capsule pe stomacul gol”, de exemplu.
Dacă un medicament nu este luat după cum se recomandă în ceea ce privește alimentele, este posibil ca medicația să nu aibă niciun efect. Mai rău încă, poate provoca reacții adverse. Momentul mesei, dimensiunea mesei și tipurile de alimente și băuturi consumate pot afecta răspunsul organismului la un medicament.
Deoarece majoritatea medicamentelor sunt înghițite și sfârșesc în același tub digestiv ca fructul tocat pe care l-ai mâncat la micul dejun, este de înțeles că medicamentele și alimentele au o relație specifică.
Când mâncăm, în intestin se întâmplă mai multe lucruri:
Datorită acestor modificări fiziologice, este important să urmărim ceea ce punem în stomac, pe lângă mâncare și băuturi. De exemplu, ibuprofenul și alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt luate cel mai bine cu alimente.
Acest lucru se datorează faptului că AINS inhibă producerea prostaglandinelor – un set de substanțe lipidice derivate din acizi grași – din compuși, compuși care promovează inflamația, dar, din păcate, prostaglandinele din intestin protejează, de asemenea, mucoasa stomacului de propriul acid stomacal.
După cum vă puteți imagina, un medicament care împiedică această funcție de protecție poate provoca cu ușurință iritații ale stomacului, în special dacă este utilizat regulat.
A lua AINS cu un produs tampon contribuie la evitarea acestei probleme, deși poate întârzia absorbția medicamentului. Dar protejarea căptușelii stomacului nu este cu siguranță singurul motiv pentru care ar trebui să luați anumite medicamente cu alimente.
Există medicamente, diverse antivirale împotriva HIV, de exemplu, care sunt mai bine absorbite în fluxul sanguin atunci când mediul din intestin este deosebit de acid. Prin urmare, luarea acestora cu alimente sau chiar ingerarea acestora cu o băutură acidă, cum ar fi o băutură răcoritoare, este abordarea recomandată. Cu toate acestea, alte medicamente se dizolvă foarte bine în grăsimi sau acid biliar și, prin urmare, sunt, de asemenea, cel mai bine luate cu mese.
În primul rând, „stomacul gol” în ceea ce privește medicația înseamnă, în general, cu cel puțin o oră înainte de masă și cel puțin două ore după una. Regula de a lua medicamente fără alimente poate fi din cauză că compusul chimic se descompune ușor într-un mediu acid; antibioticul comun penicilina V este unul dintre acestea.
În cele din urmă, experții în sănătate recomandă să luați medicamente în același timp în fiecare zi și să fiți consecvenți în ceea ce privește mâncarea și băuturile. Dacă aveți întrebări specifice cu privire la administrarea medicamentelor cu alimente, este întotdeauna important să abordați un expert în sănătate și să nu se facă auto-medicamentație..