De ce trebuie spălat orezul înainte de a fi gătit. Multe gospodine omit acest pas important

de: Ana Chivu
02 02. 2023

Majoritatea gospodinelor prepară orezul în diverse forme. Acesta este un produs accesibil, foarte bun și extrem de versatil, mai cu seamă că pofticioșii îl pot mânca la primul fel, dar și într-un desert delicios cu scorțișoară și zahăr. Indiferent de cum preferă doamnele să îl gătească, acesta trebuie spălat înainte de a fi gătit. De ce este atât de important acest pas? Bucătarii profesioniști au explicat motivul.

Truc pentru gospodine: de ce trebuie să speli orezul înainte să îl gătești?

Multe dintre gospodine preferă să gătească des orez familiei pentru că este un produs accesibil, delicios și versatil. De asemenea, el este adorat de cei mai mulți în desertul tradițional cu lapte, scorțișoară și puțină coajă de lămâie sau portocală. Indiferent de cum ai alege să îl pregătești, specialiștii îți recomandă să îl speli înainte de orice proces.

Boabele sunt clătite cu apă rece pentru ca bacteriile să fie eliminate, făina să dispară din preparat și proprietățile nutritive să nu se piardă. Conform specialiștilor, orezul alb și cel brun poate conține: proteine, carbohidrați, grăsimi, fibre, magneziu, seleniu, vitamina B6, dar și zinc.

Desigur că foarte mult contează și modul în care orezul este gătit, iar pentru a obține textura dorită este esențial să știi care sunt pașii corecți. Un bucătar a afirmat că făina de pe boabe îngroașă sosul și îl face ca un pilaf, dar dacă vrei un orez alb și deloc lipicios trebuie să îl clătești în cel puțin două sau trei ape.

Pas cu pas: cum trebuie să procedezi?

Specialiștii sugerează să utilizezi un vas cu o sită pentru ca procesul să fie unul mai rapid și mai bun. Nu trebuie să te grăbești și să riști să scapi prea multe boabe pe jos.

  • Pune orezul într-un castrol și acoperă-l cu apă (câțiva centimetri);
  • Amestecă bine orezul, pentru a elimina excesul de amidon;
  • Folosește o plasă fină (sau o sită) pentru a strecura apa, apoi pune din nou orezul în castron;
  • Acoperă orezul cu apă și repetă procedura până când apa va fi limpede.

Cea mai simplă rețetă de orez cu legume

Călește legumele, adaugă orezul fiert și condimentele dorite și preparatul este gata

  • 2 morcovi medii
  • 1 rădăcină de patrunjel
  • 1 rădăcina de păstârnac
  • 1 țelină mică
  • 1 ceapă albă medie
  • 1 roșie medie
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 1 cățel de usturoi
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 500 g de mix congelat de legume format din mazare, pastai de fasole verde, ardei gras rosu, ciuperci, conopida,
  • broccoli, dovlecel si porumb
  • sare, piper negru macinat, dupa gust
  • 250 g de orez (sau o cana)
  • 1 l de apa sau supa de carne
  • 30 g de unt