De ce trebuie să faci poză aragazului înainte să pleci în concediu. Trucul chiar e util
Plecarea în concediu presupune și o serie de pregătiri prealabile, cum ar fi împachetarea în detaliu a bagajelor. Însă de cele mai multe ori totul se întâmplă în grabă, iar odată plecat de acasă, parcă tot simți că ai uitat să mai adaugi și alte lucruri în bagaje și te trezești gândindu-te de mai multe ori dacă oare ai închis toate geamurile casei, dacă ai încuiat bine ușa, dacă ai stins luminile, dacă ai scos din priză anumite electrocasnice sau chiar… dacă ai oprit aragazul!
De ce trebuie să faci poză aragazului înainte să pleci în concediu
Însă un truc te poate scăpa de mult stres și multe gânduri, odată ce ai plecat către mult dorita vacanță! Astfel că cel mai bun lucru care te poate scăpa de inerentele griji este să creezi o mică „dovadă„ că totul acasă a rămas în deplină siguranță.
Mai exact, specialiștii recomandă să faci o fotografie în fiecare cameră, cu aparatele scoase din priză, cu aragazul oprit sau cu alte lucruri care ție îți creează de obicei o stare de neliniște atunci când ești plecat de acasă.
Așa vei vedea că totul este în regulă și te poți bucura în voie de ceea ce-ți oferă vacanța. Trucul vine în ajutor creierului tău mai mult decât dacă ai verifica de două ori starea lucrurilor înainte de plecare.
Studiul fenomenului verificării duble
Un studiu realizat în 2005 la Universitatea Concordia din Quebec a analizat fenomenul verificării duble. În cadrul acestui studiu, studenții au închis un aragaz, după care au verificat în repetate rânduri, ca să se asigure că el s-a închis. Cercetătorii i-au întrebat apoi pe studenți dacă într-adevăr aragazul a fost oprit, cât de clar își puteau aminti asta și cât de siguri erau că aragazul este într-adevăr oprit.
În vreme ce studenții care au verificat de 10 până la 15 ori își aminteau corect că aragazul a fost oprit, amintirea lor despre oprirea aragazului nu mai era atât de vie, astfel încât aceștia au început să devină mai puțin încrezători în propria memorie. Concluzia?
„Cu cât verifici mai mult un lucru, cu atât este mai puțin viu și mai puțin detaliat și cu atât mai puțin încrezător în memoria ta”, a declarat psihologul Adam Radomsky, autorul studiului.
Așadar, dacă nu vrei să-ți pui la încercare sau la îndoială memoria, poți apela și tu la trucul fotografierii cu telefonul mobil a lucrurilor din casă, pentru a păstra dovada faptului că lipsa ta de acasă nu-ți are de ce să îți creeze potențiale incertitudini cu privire la siguranța lucrurilor.