De ce supa face spumă, de fapt. Greșeala gospodinelor când o pun la fiert
Este răcoritoare în timpul sezonului cald și ne poate încălzi în lunile de iarnă. Este unul dintre preparatele de bază din gastronomia românească, fiecare gospodină având propria rețetă cu care știe că nu are cum să dea greș vreodată. Există totuși un detaliu de care nu toți țin cont, dar care este secretul unui rezultat ca la carte. Află de ce face spumă, de fapt, și care este greșeala pe care mulți o fac în momentul în care o pun la fiert.
Greșeala pe care o fac multe gospodine
Cine poate refuza o porție de supă? Este gustoasă, sănătoasă și destul de ușor de făcut, nu ai nevoie de prea multă experiență în bucătărie pentru a putea pune pe masă familiei și prietenilor un preparat ca la carte sau, mai bine zis, ca la mama acasă!
Trebuie precizat că, în afară de produsele din lista de ingrediente a rețetei pe care vrei să o prepari, vei avea nevoie și de ceva timp și răbdare. Dacă supa ta are și carne, va sta destul pe foc. Nu repeta o greșeală făcută de foarte multe persoane, care cred că pot scurta timpul de fierbere: să dea focul la intensitate mare. Supa de carne se fierbe la foc mic pentru cel puțin două ore.
După ce speli carnea cu simț de răspundere, astfel încât să îndepărtezi toate urmele de sânge de pe ea, o vei pune într-o oală cu o cantitate suficientă de apă, neapărat rece.
De ce supa face spumă
Focul trebuie menținut la intensitate mică pentru că astfel va ajuta la formarea spumei. O flacără puternică va împiedica spuma să se formeze uniform și va ajunge să tulbure zeama.
Dar de ce face supa spumă? Când începe să fiarbă, la suprafața lichidului se formează acest strat alb sau cenușiu. Este, de fapt, rezultatul coagulării proteinelor din carne.
Spuma reprezintă impuritățile care se aflau în carne, urme de sânge și se grăsime. Trebuie îndepărtată de fiecare dată când se formează, altfel se va risipi și va tulbura supa.
Citește și: Secretul bunicii pentru o supă clară. Puţini mai ştiu trucul acesta