24 sept. 2024 | 13:50

De ce sunt unii oameni mai scunzi decât alții? Răspunsul se află în creierul nostru, spun oamenii de știință

Diverse
De ce sunt unii oameni mai scunzi decât alții? Răspunsul se află în creierul nostru, spun oamenii de știință
De ce sunt unii oameni mai scunzi decat altii

Pubertatea și înălțimea diferă de la o persoană la alta, dar un nou studiu realizat de cercetători sugerează că un receptor din creier ar putea fi cheia care explică aceste variații. Receptorul MC3R, responsabil de semnalizarea hranei către hipotalamus, joacă un rol crucial în declanșarea pubertății și în procesul de creștere.

Rolul nutriției și al genelor în creștere

De-a lungul timpului, oamenii au devenit din ce în ce mai înalți, un fenomen pus pe seama unei nutriții îmbunătățite. Dieta noastră influențează direct dezvoltarea corporală, oferind energia necesară pentru ca organismul să își atingă potențialul maxim.

Astfel, alimentația sănătoasă este esențială pentru creșterea corespunzătoare a copiilor. Conform Universității din Maryland, dacă nu primim suficientă hrană sau alimentele nu sunt de calitate, corpul nostru nu poate utiliza codul genetic pentru a atinge înălțimea programată.

În plus, genele sunt un alt factor important, informează mirror.co.uk. ADN-ul fiecărei persoane conține informații despre cât de înalt poate deveni, însă lipsa de nutriție sau alte condiții de mediu pot împiedica corpul să atingă această înălțime maximă.

Însă, pe lângă aceste elemente cunoscute, oamenii de știință au descoperit recent că un receptor specific din creier ar putea avea un impact major asupra modului în care ne dezvoltăm.

Hipotalamusul și receptorul MC3R

Cercetările recente realizate de mai multe universități, inclusiv Cambridge și Queen Mary din Londra, au identificat un receptor din creier numit MC3R (receptorul melanocortin 3).

Acest receptor trimite semnale de la alimente către hipotalamus, partea creierului responsabilă de reglarea unor funcții esențiale precum temperatura corpului, apetitul și greutatea. Cei care au un MC3R disfuncțional tind să fie mai scunzi și să ajungă la pubertate mai târziu decât cei cu un receptor activ normal.

Potrivit profesorului Sir Stephen O’Rahilly, MC3R transmite organismului semnalul că există suficiente resurse alimentare, astfel încât corpul poate începe să crească rapid și să intre în pubertate devreme. În lipsa acestui semnal, procesul este încetinit, iar dezvoltarea fizică și pubertatea pot întârzia.

Citește și Care este vârsta la care creierul nu mai produce neuroni. Ce spun specialiștii și care sunt noile cercetări!

Implicațiile viitoare ale cercetării

Descoperirea acestui receptor ar putea deschide noi căi pentru tratamente destinate copiilor cu probleme de creștere sau pubertate întârziată.

Deși nu ne putem modifica înălțimea odată ce genele și nutriția și-au jucat rolul, o mai bună înțelegere a funcționării MC3R poate ajuta în tratamentul unor boli cronice sau tulburări de dezvoltare.

Profesorul O’Rahilly sugerează că medicamentele viitoare ar putea activa selectiv acest receptor pentru a redirecționa caloriile către mușchi și alte țesuturi slabe, îmbunătățind funcționalitatea fizică a pacienților.

Această descoperire este doar începutul unui nou capitol în înțelegerea modului în care creierul influențează creșterea și dezvoltarea umană.

Citește și Cei care dorm pe partea stângă trebuie să citească asta! Modul surprinzător în care poziția de somn ne afectează sănătatea!

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Schimbări la factura de curent. Anunțul de ultima oră de la Hidroelectrica
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Fosta soție a lui Călin Georgescu acuză și cere despăgubiri. E foarte grav ce i s-a întâmplat Danielei
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! S-AU AFLAT CANDIDAȚII
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro