24 sept. 2024 | 13:50

De ce sunt unii oameni mai scunzi decât alții? Răspunsul se află în creierul nostru, spun oamenii de știință

Diverse
De ce sunt unii oameni mai scunzi decât alții? Răspunsul se află în creierul nostru, spun oamenii de știință
De ce sunt unii oameni mai scunzi decat altii

Pubertatea și înălțimea diferă de la o persoană la alta, dar un nou studiu realizat de cercetători sugerează că un receptor din creier ar putea fi cheia care explică aceste variații. Receptorul MC3R, responsabil de semnalizarea hranei către hipotalamus, joacă un rol crucial în declanșarea pubertății și în procesul de creștere.

Rolul nutriției și al genelor în creștere

De-a lungul timpului, oamenii au devenit din ce în ce mai înalți, un fenomen pus pe seama unei nutriții îmbunătățite. Dieta noastră influențează direct dezvoltarea corporală, oferind energia necesară pentru ca organismul să își atingă potențialul maxim.

Astfel, alimentația sănătoasă este esențială pentru creșterea corespunzătoare a copiilor. Conform Universității din Maryland, dacă nu primim suficientă hrană sau alimentele nu sunt de calitate, corpul nostru nu poate utiliza codul genetic pentru a atinge înălțimea programată.

În plus, genele sunt un alt factor important, informează mirror.co.uk. ADN-ul fiecărei persoane conține informații despre cât de înalt poate deveni, însă lipsa de nutriție sau alte condiții de mediu pot împiedica corpul să atingă această înălțime maximă.

Însă, pe lângă aceste elemente cunoscute, oamenii de știință au descoperit recent că un receptor specific din creier ar putea avea un impact major asupra modului în care ne dezvoltăm.

Hipotalamusul și receptorul MC3R

Cercetările recente realizate de mai multe universități, inclusiv Cambridge și Queen Mary din Londra, au identificat un receptor din creier numit MC3R (receptorul melanocortin 3).

Acest receptor trimite semnale de la alimente către hipotalamus, partea creierului responsabilă de reglarea unor funcții esențiale precum temperatura corpului, apetitul și greutatea. Cei care au un MC3R disfuncțional tind să fie mai scunzi și să ajungă la pubertate mai târziu decât cei cu un receptor activ normal.

Potrivit profesorului Sir Stephen O’Rahilly, MC3R transmite organismului semnalul că există suficiente resurse alimentare, astfel încât corpul poate începe să crească rapid și să intre în pubertate devreme. În lipsa acestui semnal, procesul este încetinit, iar dezvoltarea fizică și pubertatea pot întârzia.

Citește și Care este vârsta la care creierul nu mai produce neuroni. Ce spun specialiștii și care sunt noile cercetări!

Implicațiile viitoare ale cercetării

Descoperirea acestui receptor ar putea deschide noi căi pentru tratamente destinate copiilor cu probleme de creștere sau pubertate întârziată.

Deși nu ne putem modifica înălțimea odată ce genele și nutriția și-au jucat rolul, o mai bună înțelegere a funcționării MC3R poate ajuta în tratamentul unor boli cronice sau tulburări de dezvoltare.

Profesorul O’Rahilly sugerează că medicamentele viitoare ar putea activa selectiv acest receptor pentru a redirecționa caloriile către mușchi și alte țesuturi slabe, îmbunătățind funcționalitatea fizică a pacienților.

Această descoperire este doar începutul unui nou capitol în înțelegerea modului în care creierul influențează creșterea și dezvoltarea umană.

Citește și Cei care dorm pe partea stângă trebuie să citească asta! Modul surprinzător în care poziția de somn ne afectează sănătatea!

Digisport.ro
Câţi bani a ajuns să câştige Bănel Nicoliţă, după ce şi-a distrus averea în 4 ani
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Anca Țurcașiu nu se mai ascunde. Vedeta iubește din nou!
Spynews.ro
A fost acuzată că ”nu a fost ușă de biserică” în căsnicia cu fostul soț, iar acum a reacționat! Ce spune Catrinel Sandu, despre declarațiile controversate ale lui Gabriel Trifu
PRO TV
Ce i-a făcut P Diddy lui Justin Bieber când acesta era minor. Fanii, șocați: ”Nimeni nu l-a protejat. Nici măcar propria familie”
Adevarul
O creatură nemuritoare poate produce o formă contagioasă de cancer. Fenomenul bizar, urmărit de cercetători
BZI.ro
Carmen Brumă arată senzațional la 47 de ani! Vedeta a dezvăluit ce o ajută să se mențină în formă
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată Nicoleta Luciu nemachiată la 44 de ani, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Fanii au dat zoom
Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Trupa franceză Gojira pleacă în turneu anul viitor. Vor ajunge și în România
EVZ.ro
Cristina Ștefania a ajuns de urgență la spital! Speak, declarații despre starea ei de sănătate: ”Nici nu vreau să mă gândesc” | FOTO
Spynews
Este cea mai tristă zi. S-a stins marea doamnă a lumii filmului. Românii au crescut cu filmele ei
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VLADIMIR PUTIN, invitație pentru ROMÂNIA! Nimeni nu se aștepta la anunțul de la KREMLIN
Mediaflux
A fost acuzată că ”nu a fost ușă de biserică” în căsnicia cu fostul soț, iar acum a reacționat! Ce spune Catrinel Sandu, despre declarațiile controversate ale lui Gabriel Trifu
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro