Peste 260 de milioane de creștini ortodocși. Românii reprezintă 8% dintre aceștia. Totuși, de ce sunt românii ortodocși și de când au au îmbrățișat această religie.
Românii, precum bulgarii, sârbii, rușii sau grecii, sunt preponderent ortodocși. Conform cifrelor, 87% dintre români sunt declarați ortodocși. De când sunt românii ortodocși?
În anul 1054, Biserica creștină s-a divizat oficial între Occident și Orient. Comunitățile din estul Europei și din Vestul Europei nu mai aveau de ani buni lucruri în comun. Acest eveniment a rămas în istorie sub denumirea de ”Marea Schismă”.
Papa a trimis în 1054 câțiva cardinali la Constantinopol în Catedrala Sfânta Sofia. În timpul slujbei, cardinalul Humbert și alți înalți prelați ai Romei s-au îndreptat spre sfântul altar și au depus o ”bulă papală” (un act oficial emis de Papă). Aceasta făcea public faptul că Patriarhul Constantinopolului era excomunicat de Papa de la Roma din Biserica lui Hristos. În felul acesta, se decidea soarta creștinismului, potrivit Shtiu.ro.
Preoții bizantini nu au recunoscut ”bula papală” și au aruncat documentul în stradă.
Până la jumătatea secolului al VII-lea, Constantinopolul și Roma, și-au impus influența în spațiul carpato-danubiano-pontic. Bizantinii având mai multă influență și beneficiind și de proximitate i-au îndepărtat ulterior pe latini din zonă.
Alexandru cel Bun (1391-1394), sfătuit de mitropolitul său, ar fi ordonat arderea cărților și textelor cu caractere latine, și înlocuirea cu alfabetul chirilic și slavona. Acest fapt avea scopul de a împiedica răspândirea catolicismului în principatul Moldova.
Românii au îmbrățișat foarte greu ortodoxia. În anul 1534, Biserica Constantinopolitană îl trimite pe emisarul Antonios Karamanlikes la curtea lui Vlad Vintilă din București care avea misiunea de a cerceta modul în care ”Ortodoxia“ bizantină reușise să devină în Ţara Românească formula juridică fondatoare a vieții religioase.
”În Țara Românească domnește paranomia (anarhia). Biserica locului şi domnul trăiesc în afara legii”, avea să transmită la Constantinopol Antonios Karamanlikes. Emisarul are menirea de a-i învăța pe români cutuma bisericii ortodoxe, potrivit surse citate.