De ce sunt oglinzi în toate lifturile construite. Motivul este neașteptat

de: Ana Chivu
16 08. 2022

Majoritatea oamenilor folosesc liftul în special dacă urcă la etajele de sus. În timpul acesta, alte persoane se tem de asta și preferă să urce pe scări. Cu siguranță puțini s-au întrebat care este motivul pentru care toate au oglinzi pe o parte. De fapt, nu există niciun lift care să nu aibă o oglindă. Indiferent de dimensiunea sau forma ei, aceasta trebuie să fie în interior. Care este motivul pentru care au fost create astfel? Puțini s-ar fi gândit la asta.

De ce există oglinzi în lifturi: care este motivul?

Liftul este folosit zilnic de majoritatea persoanelor, dar puține s-ar fi gândit la asta. Indiferent de tipul sau mărimea sa in interior, aceasta este nelipsită. Multe dintre ascensoarele pe care le folosim au montate un astfel de obiect, mai cu seamă de când au început să devină foarte populare.

Primele lifturi din istorie urcau foarte încet, iar mulți din cei care le foloseau erau deranjați că stau foarte mult timp închiși în spațiul strâmt până să ajungă la spațiul dorit.

Constructorii au observat în timpul unui experiment că persoanele au devenit preocupate de aspectul fizic și de imaginea lor în timp ce liftul se mișca la fel de lent, dar ei nu mai simțeau asta. Mai mult decât atât, un alt motiv este că oglinzile vin și în sprijinul celor care suferă de claustrofobie. Ele creează iluzia de lărgire a spațiului respectiv.

Istorie: cum arăta primul lift?

Încă din anul 236 Î. Hr. apar primele descrieri legate de acest aparat. Invenția aparține unui matematician grec. Multe din construcțiile vechi din Egipt au fost construite cu ajutorul unor lifturi cu greutăți. El era cunoscut drept un ,,scaun de zbor” în timpul domniei Regelui Ludovic al XV-lea.

Acesta îi permitea suveranului să ajungă la etajele superioare ale Palatului de la Versailles. Din păcate, frânghiile se rupeau destul de des. În anul 1852, Elisha Graves Otis inventa o siguranță care ajuta transportul pe verticală. Primul lift comercial aparținea companiei Otis. Acesta era instalat într-un magazin universal cu 5 etaje din New York. Cel mai periculos lift a fost numit Paternoster (Tatăl nostru).

Mai exact, este un ascensor format dintr-un compartiment care este într-o continuă mișcare. El poate fi un coșmar pentru oamenii care au rău de mișcare. Primul model a fost pus în funcțiune în anul 1884, în Marea Britanie. În zilele noastre, acesta este interzis din cauza riscului de accidentare. Lifturile din noua generație sunt totuși foarte sigure.