Specialiștii români au vorbit despre reacțiile adverse pe care le are vaccinul de la AstraZeneca. Care este explicația oficialilor?
Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că reacţiile adverse la serul AstraZeneca pot fi mai frecvente după prima doză, comparativ cu alte vaccinuri. Totodată, a mai spus că aceste reacții adverse scad la a doua administrare.
Oficialul român a făcut precizările în cadrul unei conferințe de presă, unde a fost întrebat și despre cum se explică reacțiile adverse pe care le are imunizarea cu serul de la AstraZeneca.
“Explicaţia este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral. Pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adverse mai grave, sunt, poate, mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie. Însă particularitatea este legată de faptul că, la cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută, comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză”, a precizat Valeriu Gheorghiţă, potrivit Agerpres.
El a menţionat că în cazul vaccinului bazat pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina ‘spike’.
Ţine de reactogenitatea vaccinului şi ţine de modalitatea de răspuns a organismului nostru faţă de acest tip de antigen, care – în cazul vaccinului baza pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de vector, faţă de acel adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina ‘spike’. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente. Dar ce este important de reţinut este beneficiul pe care îl obţinem după vaccinare. Iar la a doua doză, frecvenţa reacţiilor adverse este semnificativ mai redusă decât după prima doză”, a mai precizat Gheorghiță.
Un studiu realizat în Scoția, care a luat în calcul efectele serului AstraZeneca asupra unei populații vaccinate de peste 1,2 milioane de persoane schimbă situația în privința acestui ser. Studiul relevă o eficacitate mult mai mare decât cea vehiculată inițial, de 70% până la 90%, conform Antena3. Conform sursei, noile date arată că eficiența vaccinului AstraZeneca pe grupe de vârstă este următoarea:
Rezultatele au fost înregistrate la 28 de zile de la administrarea primei doze.
Eficiența generală în funcție de numărul de zile de la administrare arată astfel:
În România, acest vaccin se administrează în prezent persoanelor cu vârste între 18 și 55 de ani.