De ce sticlele de vin au 750ml, iar sticlele de whisky, rom sau orice altă spirtoasă au 700ml?

De ce sticlele de vin au 750ml, iar sticlele de whisky, rom sau orice altă spirtoasă au 700ml?

V-ați întrebat vreodată de ce sticla standard de whisky este de 750 de mililitri în SUA și de 700 mililitri în Europa? Ca urmare a unui regulament federal care prevede ca alcoolul să fie vândut pe baza conversiilor metrice ale unităților de măsură obișnuite din Statele Unite, o mare parte din cele mai bune whisky-uri din lume au fost ținute departe de Statele Unite. Ce legătură are acest lucru cu discrepanța în ceea ce privește volumul lichidului, vă întrebați? Răspunsul s-ar putea să vă surprindă.

De ce whisky-ul american este de 700 ML și cel european de 750 ML?

Pe la mijlocul și sfârșitul anilor 1970, Biroul pentru impozitarea și comercializarea alcoolului și tutunului, reglementa toate aspectele legate de producția, vânzarea și importul de băuturi spirtoase distilate.

La acea vreme, se făceau mari presiuni pentru ca SUA să adopte sistemul metric și se părea că guvernul ar putea chiar să facă această schimbare. Înainte de a se lua această decizie, ATTTB a decis să schimbe dimensiunile sticlelor din uncii în ml atunci când a existat o presiune pentru ca țara să se alăture restului lumii în utilizarea sistemului metric, conform Difford’s Guide.

Mărimea standard era aproape egală cu 750 ml, așa că au decis că aceasta ar fi cea mai simplă tranziție pentru îmbuteliatorii autohtoni. Preocupată de faptul că distribuitorii de băuturi spirtoase ar încerca să vândă sticle de 700 ml la același preț cu cele de 750 ml, ATTTB a decis să standardizeze sticla de 750 ml și să interzică importul sticlelor de 700 ml, aparent pentru a atenua orice îngrijorare privind frauda pentru consumatori.

Cu siguranță, acest lucru trebuie să fi implicat complicații fiscale subiacente pentru guvern, dar prezentarea reglementării ca fiind protejarea clientului a făcut sancțiunea arbitrară mai acceptabilă.

Depinde de locație și taxarea băuturilor alcoolice

Astfel, numai sticlele care se conformau normei  puteau fi importate în vederea revânzării. Adică sticlele care corespundeau conversiilor corespunzătoare pe baza măsurătorilor imperiale originale.

Acest lucru a exclus o mulțime de whisky-uri bune de pe piața Statelor Unite. Unii au încercat să adreseze o petiție către ATTTB pentru o schimbare, dar încercarea unui bărbat din 2013 nu a reușit să îndeplinească cerințele.

Depinde, într-adevăr, de locația dvs., de unde cumpărați băutura spirtoasă și de modul în care statul de origine taxează băuturile alcoolice.

Diferența de 50 ml este doar de mărimea unei sticle vândute în avion. Dacă vă aflați în California, de exemplu, veți plăti mult mai puțin pe ml. Dar dacă beți același scotch importat în statul Washington, veți plăti cu siguranță mai mult pe ml.

Deoarece costul sticlelor de 700 ml este variabil și în Europa, valoarea comparabilă cu cea a sticlelor din SUA depinde, de asemenea, de locul în care cumpărați. De exemplu, costul de achiziționare a unei sticle de „Laphroaig 10YO” în Marea Britanie este de aproximativ 52,40 dolari americani (700 ml) de la distilerie.

Pentru a cumpăra aceeași sticlă în SUA, veți plăti aproximativ 53,00 dolari în California pentru 750 ml, dar aproape 68,00 dolari în statul Washington, pe baza unui eșantion de magazine. În California veți obține mai mult pentru banii plătiți decât dacă ați cumpăra o sticlă din Marea Britanie.