30 sept. 2022 | 12:53

De ce spun românii „Bună dimineața” la nuntă. Care este semnificația acestui salut, de fapt

Diverse
De ce spun românii
De ce se spune "bună dimineața" la nuntă

De ce spun românii bună dimineața la nuntă? Este foarte important să avem bunele maniere și să salutăm respectuos atunci când intrăm sau ieșim dintr-un local, instituție și așa mai departe. „Bună dimineața” spunem, de regulă, de dimineață, nu? Ei bine, nu mereu. Iată de ce.

De ce spun românii Bună dimineața la nuntă

Poate că una dintre cele mai frumoase urări este „bună dimineața”. Atunci când îi urăm cuiva „bună dimineața” îi urăm, în același timp, spor, reușită în toate, sănătate și fericire în cursul zilei respective.

Se spune că, dacă începi dimineața cu dispoziție bună, toată ziua îți va merge bine și vei avea parte doar de lucruri bune, deoarece „ziua bună se cunoaște de dimineață”. De asemenea, „bună dimineața” se mai dă și la prânzul țărănesc.

Poate că nu multă lume știe, însă „bună dimineața” se dă la nuntă, dimineața, toată ziua și chiar și noaptea. Oamenii le oferă tinerilor soți această urare la nuntă deoarece este o neîntreruptă urare de belșug, astfel încât aceștia să aibă parte doar de noroc și bunăstare în căsnicie.

Mai mult de atât, se zice „bună dimineața” și la Moș Ajun, toată ziua și toată noaptea, din același motiv: o neîntreruptă urare de belșug, de sănătate și de fericire pentru anul viitor.

„Se dă bună dimineața toată ziua, ba chiar și noaptea, la nuntă, ceea ce însemnează o neîntreruptă urare de belșug, de sănătate și de fericire tinerilor soți. La Moș Ajun se zice toată ziua și toată noaptea “bună dimineața”, în scopul de neîntreruptă urare de belșug, de sănătate și de fericire pentru anul viitor, ce își fac sătenii unii altora”, se arată în lucrarea lui Bălășel, citată pe pagina de Facebook a Muzeului Țăranului Român.

Până la ce oră se spune „Bună dimineața”?

Salutul este un gest extrem de important atunci când ne întâlnim cu diferite persoane, indiferent dacă este vorba despre prieteni, colegi de muncă, rude sau străini. Noțiunea de „dimineață” și „seară” poate să difere de la persoană la persoană. Unii spun „bună dimineața” chiar și la ora 12.

Ei bine, conform Codului bunelor maniere, salutul „bună dimineața” ar trebui dat până la ora 11:00. După aceea, până la apusului soarelui, ar trebui să salutăm cu „bună ziua”, iar când apune soarele cu „bună seara”. Prin urmare, vara spunem „bună seara” mai târziu decât iarna, de exemplu.

De asemenea, în ultimul timp, lumea a devenit mai comodă și salută cu „bună” sau „salut”. Nimic în neregulă cu asta. Însă, cu aceste saluturi ar trebui să ne adresăm celor apropiați de vârsta noastră. Nu putem spune „salut” persoanelor mai în vârstă, se mai arată în Codul bunelor maniere.

Alte reguli importante din Codul bunelor maniere

Atunci când se întâlnește un bărbat cu o doamnă, bărbatul ar trebui să salute primul. Totodată, criteriile de diferențiere a formulelor de salut sunt impuse de vârstă, sex sau relația dintre cele două persoane.

Atunci când întâlnim rude, cunoștințe apropiate sau prieteni putem salutate cu „bună ziua/seara/dimineața”. Dacă întâlnim persoane necunoscute sau care nu ne sunt atât de apropiate, o formulă de salut potrivită ar fi „bună ziua doamnă/domnule”. De asemenea, dacă întâlnim un domn și o doamnă care sunt împreună, mai întâi o salutăm pe doamnă, iar mai apoi pe domn.

Citește și: Tradiții de nuntă în România. Primul lucru pe care trebuie să îl facă mireasa înainte de a pleca de acasă pentru a atrage norocul

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Noi dezvăluiri bombă! Generalii Coldea și Dumbravă cereau 720 de mii de euro pentru a-i optimiza sentința lui Hideg
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de 5.000 de lei
Capital.ro
Doctor Cezar dezvăluie adevărul despre mitul celor 10.000 de paşi: "Trebuie să acționăm și celelalte lanțuri kinetice"
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro