De ce sparg grecii farfurii? Grecia este una dintre cele mai frumoase țări și iubite de români. Clima, arhitectura și plajele uimitoare au făcut din această țară un obiectiv turistic de neratat. De asemenea, tradițiile grecilor sunt cu adevărat interesante și deosebite. Una dintre acestea este spartul farfuriilor la diferite evenimente.
Grecia are o serie de tradiții care au dăinuit în timp. Una dintre acestea este spartul farfuriilor la petreceri sau la nunți, de regulă. De ce? Ei bine, cu toții știm că grecii au fost și încă sunt oameni petrecăreți care iubesc distracția.
Încă din cele mai vechi timpuri, obișnuiau să arunce la picioarele dansatoarelor cu cuțite. Periculos, nu? În timp, s-a hotărât să fie înlocuite cuțitele cu farfuriile, pentru a păstra oarecum spectaculozitatea momentului.
Tradiția este însoțită și de diferite superstiții. Unii oameni sunt de părere că spartul farfuriilor aduce noroc sau înlătură ghinionul și spiritele rele. De asemenea, cântăreții greci sparg farfuriile atunci când cântă despre suferința în dragoste, pentru a-și ușura durerea din suflet.
La nunți, farfuriile și paharele erau sparte în semn de prosperitate pentru miri. Se spune că, cu cât făceau mai mult zgomot, cu atât mai bine. Grecii sunt de părere că cioburile aduce noroc și alungă necazurile din viața mirilor.
Însă, ajunși în prezent, acest obicei este descurajat oficial, iar grecii au nevoie de licență pentru unitățile în care vor să practice acest obicei. Este o tradiție care nu este pusă în practică atât de des astăzi, deoarece cioburile pot lovi dansatorii sau muzicienii.
În mai multe țări există tradiția de a sparge o farfurie sau pahare. Se spune că zgomotul pe care îl creează alungă spiritele rele și aduce noroc. De asemenea, se spune că, dacă ești persoane care sparge obiectul, vei fi salvat de ghinion.
Dacă ai spart din greșeală un pahar este un semn bun, însă dacă ai spart un pahar de culoare verde, se spune că vei avea parte de tristețe. În credința populară din România, spartul farfuriilor este un semn bun, cum că s-a spart ghinionul.
Însă, dacă spargi o farfurie în seara de Revelion, vei avea parte doar de ghinionul anul care urmează. Pe de cealaltă parte, paharele sparte de Revelion aduc noroc și fericire.
Superstițiile privind spartul farfuriilor variază în funcție de zona țării. În Moldova, de exemplu, se spune că, în locuința în care se sparge un pahar sau o farfurie, dracul își face de lucru pentru a încurca lucrurile. Însă, zgomotul cioburilor îl sperie și îl alungă, iar familia scapă de ghinion.
O altă tradiție veche din țara noastră spune că, dacă spargem o farfurie sau un pahar la o înmormântare, este un semn al pierderii persoanei dragi. În zilele noastre nu se mai practică, ci vărsăm puțin vin roșu după înmormântarea cuiva drag. Foarte rar se mai sparg farfuriile, de regulă cele cu care s-a dat pomana.
Citește și: De ce nu este bine să fluieri în casă. Care este, de fapt, semnificația acestei superstiții