De ce ”sex” a fost înlocuit cu ”gen” pe viitorul buletin al românilor. Ce explicație are MAI

De ce ”sex” a fost înlocuit cu ”gen” pe viitorul buletin al românilor. Ce explicație are MAI
Noile documente lansează polemici ample în spațiul public

Cu mare fast și în prezența reprezentanților guvernului, au fost lansate noile cărți de identitate electronică. proiectul, aflat în dezbatere încă de anul trecut, a fost prezentat la Cluj Napoca. Nici bine nu au apărut, și deja au apărut șin, discuții controversate. Marea majoritate sunt legate de lipsa drapelului și a stemei României dar și apariția cuvântului „GEN”, acesta înlocuind cuvântul „SEX”.

Noile cărți de identitate electronică emise

România a început să elibereze noile cărți de identitate electronice începând din această lună pentru a se alinia la standardele UE.

Noile cărți de identitate electronice au dimensiunea permisului de conducere și nu conțin steagurile României și ale UE, ci doar stema României,  precum și un cip cu fotografia și două amprente ale titularului.

Lucian Bode a anuțat o perioadă de tranziție de 10 ani pentru a permite schimbarea cărților de identitate pe măsură ce expiră.

Conform legislației actuale, cei care au peste 55 de ani primesc documente de identitate care nu mai expiră. Prin comparație, legislația UE a stipulat că cei care au peste 70 de ani beneficiază de acest lucru.

Alinierea la standardele UE este obligatorie, deci nu este disponibilă nicio soluție pentru cei care refuză cardul de identitate bazat pe cip.

Noile documente lansează polemici ample în spațiul public

Deși, inițial, noile cărți de identitate electronice trebuiau să conțină semnele distinctive ale statului Român, drapelul și stema, ceea ce a ne-a fost prezentat la Cluj, la lansarea oficială, aveau doar stema României.

O altă modificare, față de actualele documente, este schimbarea cuvântului „SEX” cu cuvântul „GEN”. Cele două elemente au generat, atât în spațiul virtual, cât și în spațiul public polemici și discuții ample.

La prezentarea oficială a noilor documente, nu au fost explicate concret lipsa drapelului și apariția cuvântului „GEN”.

Ieri, în schimb, Directorul DEPABD, Cătălin-Aurel Giulescu a ieșit să explice cele două modificări regăsite pe noile cărți de identitate electronică:

„Steagul României împreună cu stema sunt elemente vizuale pe cartea simplă de identitate, care nu are funcția de suport electronic.

Acest document, pentru proiectul-pilot va conţine menţiunea ‘gen’, dar tot proiectul, acum hotărârea de guvern, stabileşte că sunt doar două opţiuni, ‘feminin’ şi ‘masculin’, nu există niciun fel de altă intervenţie”, a declarat Cătălin-Aurel Giulescu, la sediul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a MAI.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI