25 aug. 2023 | 11:42

De ce se zaharisește dulceața. Ingredientul care o strică, de fapt

Știri generale
De ce se zaharisește dulceața. Ingredientul care o strică, de fapt
De ce se zaharisește dulceața

De ce se zaharisește dulceața? Este perioada în care gospodinele fac ultimele cumpărături pentru a prepara dulceața preferată, însă există cazuri în care aceasta se zaharisește. Aflați în rândurile următoare de ce și trucul prin care puteți salva dulceața.

De ce se zaharisește dulceața

De cele mai mai multe ori, dulceața se zaharisește dacă nu a fost respectată cantitatea de zahăr în timpul gătirii. Fie ați folosit prea mult zahăr, fie ați folosit prea puțin zahăr. Din fericire, această problemă se poate rezolva, însă va trebui să faceți din nou dulceața.

Pentru început, borcanul cu dulceață trebuie pus într-o oală cu apă. Foarte mare atenție: capacul trebuie să-l scoateți înainte să puneți borcanul în apă. Mai apoi, turnați 2-3 linguri de apă și în borcan.

Apa din oală se pune la fiert până în momentul în care începe să fiarbă. Un alt lucru foarte important de care trebuie să țineți cont este momentul în care se scoate borcanul. Acesta nu trebuie scos până nu s-a răcit complet. După, dulceața trebuie turnată într-un alt borcan.

O altă modalitate este de a pune dulceața în cuptorul cu microunde pentru câteva minute. Aceasta este folosită pentru deserturi. Cu toate acestea, trebuie consumată în scurt timp.

Citește și: Dulceață de pepene roșu. Ingredientul secret pe care să-l adaugi la final pentru o aromă mult mai intensă

Ce trebuie să faci dacă dulceața a ieșit prea tare

Vara este perioada în care gospodinele pregătesc borcanele cu dulceață, însă de multe ori rezultatul final nu este cel dorit. Dulceața se prepară ușor, rețetele nu sunt complicate, însă trebuie să fim atenți la câteva detalii mici. Este posibil ca dulceața să iasă prea tare. Ce trebuie să faceți în astfel de momente?

În primul rând, fructele sunt foarte importante atunci când pregătim dulceața. Ele trebuie să fie proaspete. Cantitatea de zahăr folosită este, de asemenea, importantă. Cum am precizat și mai sus, dacă punem prea mult, dulceața se zaharisește.

Un alt truc pe care îl puteți folosi este să puneți înapoi dulceața pe foc, iar atunci când observați că se înmoaie adăugați apă și lăsați să fiarbă la foc mic. De asemenea, puteți adăuga și zeamă de lămâie.

Rețetă dulceață de salcâm

Dulceața de salcâm este foarte delicioasă și benefică pentru organismul nostru. Totodată, este foarte ușor de preparat. Bucătarul Uica Mihai are rețeta perfectă pentru dulceața de salcâm.

Citește și: Cum se face dulceața de corcodușe? Secretul pentru un gust ca în copilărie. Așa o preparau bunicile

„E ca o miere bună şi aşa de uşor de preparat că nici nu trebuie să îţi baţi capul prea mult. Pentru un kilogram de floare de salcâm ai nevoie de 600 de grame de zahăr şi şase sute de mililitri de apă. Secretul e zeama de la o lămâie, care e îndeajuns ca să împiedice zaharisirea şi mai trebuie, dacă îţi place, să adaugi şi un baton de scorţişoară să-i mai duci aroma spre Orient.

Şi aşa deci, dacă ai cules florile, le laşi o zi întinse pe o pânză curată să se pălească puţin. Iar din apă şi zahăr să faci un sirop fiert în care pui florile să fiarbă la foc molcom şi tot timpul să trebăluieşti acolo cu lingura de lemn ca să nu se prindă.La urmă când ai o consistenţă de miere închegată, tragi dulceaţa de pe foc şi o dregi cu zeama de lămâie.

Aşezată în borcane, e bună unsă cu unt pe pâine la micul dejun, ori pusă în farfurioară cu ceva seminţe de rodie ori sâmburi de migdală, servită ca în vechime musafirului, alături de un pahar de apă rece.Dacă vă e greu să vă duceţi la pădure să culegeţi toate astea, ori poate locuiţi în nişte jungle de beton unde vedeţi copacii numai la televizor,  nu-i nimic, babele din piaţă vă pot aduce toate astea pe taraba lor, să facă şi ele un leuţ, că doar şi ele trebuie să trăiască nu? Aşa că spor la treabă.”, spune Uica Mihai.