Dacă ți s-a întâmplat să scoți din pământ bulbi afectați de boli sau mirosind urât, ai ajuns la locul potrivit. Playtech Știri îți explică de ce se strică ceapa după ce o plantezi. Există câteva cauze care conduc la o astfel de situație.
Să cultivi ceapă nu este deosebit de dificil, însă este nevoie să îi oferi o anumită îngrijire pentru a crește sănătos. Solul joacă un rol foarte important când vine vorba despre grădinărit, indiferent ce plantă, legumă sau fruct alegi să pui în grădină. De multe ori, din cauza condiției necorespunzătoare a pământului, plantele se pot îmbolnăvi.
Ceapa crește cel mai bine într-un sol bogat în materie organică și foarte bine drenat. Dacă vrei să ai parte de o cultură bogată de ceapa, este absolut necesar să te asiguri că pământul în care o pui este afânat și sfărâmicios. În cazul în care este nevoie, se recomandă adăugarea de compost sau alte materii pentru a-i îmbunătăți condiția.
Știai că materialul săditor trebuie să fie dezinfectat? Dacă nu procedezi astfel, riști ca ceapa, în cazul de față, să se strice la scurt timp după plantare. Din păcate, mulți români ignoră acest aspect. Playtech Știri îți explică exact cum trebuie să procedezi pentru a dezinfecta bulbii mici de ceapă.
Tot ce ai de făcut este să lași bulbii de ceapă 10 sau 20 de minute (maximum) într-o soluție pe bază de sulfat de cupru. Se adaugă 1 linguriță de sulfat de cupru la 10 litri de apă. După ce scoți bulbii de ceapă din soluție, clătește-i bine cu apă și lasă-i să se usuce. Abia apoi plantează-i în pământ.
Udatul este foarte important când vine vorba despre cultivarea unor plante sănătoase. Ceapa, în cazul de față, are nevoie de umiditate pentru a crește frumos. În același timp, este bine să eviți să o uzi în mod excesiv, fiindcă poate putrezi rapid. Sfatul profesioniștilor este să uzi în profunzime solul în care ai plantat ceapa o dată pe săptămână.
În cazul în care condițiile de mediu sunt secetoase, poți uda și mai des ceapa. Acționează, însă, cu grijă. Solul nu trebuie să fie constant umed în cazul acestei legume, fiindcă umiditatea face bulbii să fie sensibili la boli și să se strice rapid.
Dacă scoți ceapa din pământ și miroase urât, cel mai sigur a fost afectată de bacteria Erwinia. În cazul de față, nu prea poți face mare lucru decât să defrișezi toată cultură și să dezinfectezi solul. Atenție! În circumstanțele date, este interzis să mai cultivi ceapă sau usturoi în zona afectată cel puțin trei ani de zile.
Nu în ultimul rând, folosește îngrășământ. Chiar dacă vrei să mănânci cât mai sănătos posibil, trebuie să știi că ceapa are nevoie de o fertilizare regulată. Poți folosi un produs echilibrat, cu conținut ridicat de azot. Aplică-l la fiecare 4-6 săptămâni pe toată durata sezonului de creștere a cepei și vei avea parte de o cultură bogată.