06 sept. 2019 | 17:47

De ce se spune Sfânta Maria Mică. Tradiții și superstiții din popor. Ce e bine să dai de pomană

Știri generale
De ce se spune Sfânta Maria Mică. Tradiții și superstiții din popor. Ce e bine să dai de pomană
De ce se spune Sfânta Maria Mică. Tradiții și superstiții din popor

Nașterea Maicii Domnului este amintită în calendarul ortodox pe 8 septembrie. Sărbătoarea Sfântă mai este cunoscută și sub numele de Sfânta Marie Mică. De ce? Tradiții și superstiții din popor. Ce e lăsat din bătrâni că ar fi bine să dai de pomană în această zi?

De ce se spune Sfânta Maria Mică?

Nașterea Maicii Domnului este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, ce începe de la 1 septembrie. Ziua sfântă este amintită în data de 8 septembrie și se sărbătorește atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică. În ordinea anului stabilit de biserică, Nașterea Maicii Domnului este primul praznic dintre cele patru dedicate Fecioarei Maria, cunoscută de români ca Sântamăria Mică. Tradiția amintește că Sfânta Maria era de neam ales, tatăl, Ioachim, fiind din seminția lui David, iar mama, Ana, din neam preoțesc al lui Aaron.

Sărbătoarea este considerată de Părinții Bisericii drept moment istoric divin în care a început mântuirea neamului omenesc din robia păcatului strămoșesc. Astfel, prin puritatea vieții ei, dedicată lui Dumnezeu, Fecioara s-a făcut vrednică de a fi cea care să îl nască pe Fiul lui Dumnezeu. Potrivit tradiției, când Maria a împlinit vârsta de 3 ani, părinții au dus-o la templu, unde a rămas până la vârsta de aproximativ 15 ani, informație din care unii înțeleg că i-ar aduce numele de Sfânta Marie Mică.

De ce se spune Sfânta Maria Mică. Tradiții și superstiții din popor. Ce e bine să dai de pomană

Maica Domnului, Mijlocitoare în întreaga lume

Pe de altă parte, alții cred că sărbătoarea este cunoscută drept Sfânta Marie Mică pentru că abia la moartea ei s-a constatat câtă însemnătate are pentru omenire Fecioara Maria, căci la nașterea ei încă nu era cunoscută astfel.

Tradiții și superstiții din popor

  • În popor sunt lăsate tradiții și superstiții în funcție de zonă. Cumulate, iată ce este bine să faci și ce nu ai voie în ziua sfântă de Sfânta Maria Mică, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului.
  • Nu ai voie să aprinzi focul în casă în prajma sărbătorii, oricât ar fi de frig. Aducee ghinion și boală.
  • Femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor. Astfel, se spune că vor primi pruncul dorit.
  • Fiecare casă trebuie să aibă o candelă aprinsă. Cu ajutorul ei poți alunga spiritele rele, dar preamărește și Nașterea Fecioarei.
  • Bărbații nu au voie să facă treabă prin gospodărie.
  • Femeile nu au voie să coasă și să spele haine, pentru a nu atrage răul asupra lor și a familiilor lor.

Ce e bine să dai de pomană?

De Sfânta Maria Mică bătrânii spun că e bine să se împartă struguri și prune de sufletul morților, pentru ca lor să li se ierte păcatele și să primească și ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Capital.ro
Circulaţia trenurilor în perioada Sărbătorilor de Paşte | Anunţul CFR Călători
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro