De ce se spune Sfânta Maria Mică. Tradiții și superstiții din popor. Ce e bine să dai de pomană

De ce se spune Sfânta Maria Mică. Tradiții și superstiții din popor. Ce e bine să dai de pomană
De ce se spune Sfânta Maria Mică. Tradiții și superstiții din popor

Nașterea Maicii Domnului este amintită în calendarul ortodox pe 8 septembrie. Sărbătoarea Sfântă mai este cunoscută și sub numele de Sfânta Marie Mică. De ce? Tradiții și superstiții din popor. Ce e lăsat din bătrâni că ar fi bine să dai de pomană în această zi?

De ce se spune Sfânta Maria Mică?

Nașterea Maicii Domnului este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, ce începe de la 1 septembrie. Ziua sfântă este amintită în data de 8 septembrie și se sărbătorește atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică. În ordinea anului stabilit de biserică, Nașterea Maicii Domnului este primul praznic dintre cele patru dedicate Fecioarei Maria, cunoscută de români ca Sântamăria Mică. Tradiția amintește că Sfânta Maria era de neam ales, tatăl, Ioachim, fiind din seminția lui David, iar mama, Ana, din neam preoțesc al lui Aaron.

Sărbătoarea este considerată de Părinții Bisericii drept moment istoric divin în care a început mântuirea neamului omenesc din robia păcatului strămoșesc. Astfel, prin puritatea vieții ei, dedicată lui Dumnezeu, Fecioara s-a făcut vrednică de a fi cea care să îl nască pe Fiul lui Dumnezeu. Potrivit tradiției, când Maria a împlinit vârsta de 3 ani, părinții au dus-o la templu, unde a rămas până la vârsta de aproximativ 15 ani, informație din care unii înțeleg că i-ar aduce numele de Sfânta Marie Mică.

De ce se spune Sfânta Maria Mică. Tradiții și superstiții din popor. Ce e bine să dai de pomană
Maica Domnului, Mijlocitoare în întreaga lume

Pe de altă parte, alții cred că sărbătoarea este cunoscută drept Sfânta Marie Mică pentru că abia la moartea ei s-a constatat câtă însemnătate are pentru omenire Fecioara Maria, căci la nașterea ei încă nu era cunoscută astfel.

Tradiții și superstiții din popor

  • În popor sunt lăsate tradiții și superstiții în funcție de zonă. Cumulate, iată ce este bine să faci și ce nu ai voie în ziua sfântă de Sfânta Maria Mică, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului.
  • Nu ai voie să aprinzi focul în casă în prajma sărbătorii, oricât ar fi de frig. Aducee ghinion și boală.
  • Femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor. Astfel, se spune că vor primi pruncul dorit.
  • Fiecare casă trebuie să aibă o candelă aprinsă. Cu ajutorul ei poți alunga spiritele rele, dar preamărește și Nașterea Fecioarei.
  • Bărbații nu au voie să facă treabă prin gospodărie.
  • Femeile nu au voie să coasă și să spele haine, pentru a nu atrage răul asupra lor și a familiilor lor.

Ce e bine să dai de pomană?

De Sfânta Maria Mică bătrânii spun că e bine să se împartă struguri și prune de sufletul morților, pentru ca lor să li se ierte păcatele și să primească și ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI