De ce se pune busuioc sub pernă de Bobotează. PLUS: alte superstiții românești de Botezul Domnului

de: Dana Cazacu
06 01. 2021

Astăzi, 6 ianuarie, creștinii ortodocși de pretutindeni sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului. Această sărbătoare este a treia ca importanță, după Paște (Învierea Domnului) și Crăciun (Nașterea Domnului). Diverse tradiții marchează această sărbătoare, printre care și cea potrivit căreia se pune busuioc sub pernă de Bobotează. Iată care este explicația.

Superstiții românești: busuioc sub pernă de Bobotează

Una dintre marile sărbători ale iernii, Boboteaza, urmată de Sărbătoarea Sfântului Ioan, sărbătorită în fiecare an pe data de 7 ianuarie, încheie marile sărbători creștine ale trecerii dintre ani.

Boboteaza vine însoțită de o serie de tradiții și de superstiții vechi, care s-au păstrat cel mai bine la sate, dar care există și la oraș.

Busuioc sub pernă de Bobotează

Potrivit ritualurilor creștine, există credința conform căreia, în noaptea de Bobotează, magia albă sau farmecele au puteri mai mari. În această noapte se țin ritualuri păstrate de demult. Tot în această noapte, fetele nemăritate își pun busuioc sub pernă pentru a-și găsi ursitul.

Tradiția busuiocului sub pernă de Bobotează este una dintre cele mai populare tradiții. Această tradiție este practicată de obicei de către fetele care vor să se mărite. Acestea se întreabă cum se pune busuioc sub pernă de Bobotează.

Busuioc sub pernă de Bobotează – ritual

Fetele care vor să păstreze tradiția și care vor să testeze dacă mai are puterea pe care o avea în vremurile vechi, trebuie să aibă busuioc sfințit la biserică. Un alt aspect important este reprezentat de faptul că, crenguțele de busuioc trebuie să fie legate cu fir roșu. Pe degetul inelar de la mâna stângă, se face un inel roșu, folosind același fie cu care s-a legat busuiocul sfințit. Înainte de culcare, trebuie să se facă rugăciuni pentru:

  • sănătatea familiei
  • sănătatea persoanei în cauză
  • noroc în dragoste.

Potrivit superstiției de a pune busuioc sub pernă de Bobotează, în somnul liniștit dinspre dimineață, ar trebui să apară în vis, bărbatul care este ursit.

Busuioc sub pernă de Bobotează

În noaptea de Bobotează se practică și alte tradiții. Iată câteva dintre acestea, provenite din mai multe zone ale țării:

  • în unele zone, din nordul țării, de Bobotează se petrece Iordănitul femeilor. Acest obicei spune că, fetele și femeile care vor să se mărite, se adună la casa uneia dintre acestea, unde duceau alimente și băutură, pentru a petrece, dansa, povesti, veseli și cel mai important, pentru a face farmece de dragoste sau sănătate. După ce petrec toată noaptea, dimineața ies pe stradă unde pe sus bărbații care apar întâmplător pe drum.
  • în alte zone se colindă, se fac farmecele și descântecele și prevestiri despre noul an
  • în ziua de Bobotează preoții sfințesc apele, fac slujbe și se roagă pentru sănătatea, liniștea și rânduiala oamenilor. Cei care slujesc pe malul unui râu sau lac, aruncă o cruce din lemn sfințită în apă, iar tinerii  se aruncă în apă pentru a o aduce. Se spune că cel care va ajunge primul la ea, va avea noroc tot anul și va fi ferit de toate bolile.
  • în ajunul Bobotezei se ține post negru, tradiție menită să îi ferească pe oameni de boli și de rele și să îi țină sănătoși tot anul, să aibă putere pentru muncile zilnice.