V-ați întrebat vreodată de ce se pun mere în varza murată? Fructele înmuiate corespunzător pot fi păstrate până la jumătate de an sau chiar până la următoarea recoltă. Dacă nu ați încercat încă să puneți mere în varza murată, vă recomandăm să încercați următoarea rețetă.
Varza murată este un aliment apreciat și foarte consumat în mai multe țări, însă specialiștii spun că murarea verzei își are originea în China. Fermentați este una dintre metodele folosite pentru a preveni stricarea rapidă a alimentelor.
De asemenea, varza murată are mai multe beneficii pe care cea proaspătă nu le are, datorită procesului de fermentație. Este recomandat ca unele persoane să nu consume varză murată, deoarece aceasta este preparată cu multă sare.
Câteva dintre beneficiile consumului de varză murată sunt următoarele:
Varza murată nepasteurizată conține probiotice, care ajută la îmbunătățirea echilibrului bacterian din intestin. Totodată, ajută la reducerea sau la prevenirea diareei provocate de antibiotice.
Alimentele pe care le consumă zi de zi ne pot afecta stare de spirit. Conform studiilor, există o legătură strânsă între intestin și creier. Prin urmare, alimentele fermentate, precum varza murată, contribuie la crearea unei flore intestinale sănătoase, despre care cercetările arată că poate ajuta la reducerea stresului și la menținerea sănătății creierului.
Citește și: De ce se pune busuioc la varza murată. E aur curat pentru murături, secretul pe care sigur nu l-ai știut
Varza murată conține vitamina K2, o vitamină care joacă un rol important în sănătatea oaselor. De asemenea, varza murată este recomandată femeilor care se află la menopauză și se confruntă cu pierderea densității minerale a oaselor.
Încercați această rețetă de varză murată cu gutui și mere, perfectă pentru sarmalele de Crăciun. Merele, gutuile și cantitatea de sare sunt extrem de importante pentru ca varza să reziste cât mai mult. Rețeta nu este una complicată, iar în ceea ce privește ingredientele, veți avea nevoie de:
Pentru început, curățăm varza și scobim cotoarele, iar în găuri punem câte o lingură de sare grunjoasă. Pe fundul butoiului vom pune boabe de porumb, mărar uscat, boabe de muștar, hrean, coriandru, ienibahar, felii de mere și gutui. După ce am pus toate acestea în butoi, la final adăugăm varza cu scobitura în sus.
Deasupra se așază mărar și 2 scândurele în cruce și frunze de varză, după care se toarnă apă rece și se astupă. Se lasă totul circa 2-3 zile la căldură, iar dacă este nevoie, se completează cu varza de rezervă, scobită și presărata și ea cu sare.
După aproximativ o săptămână, golim butoiul pe la cep, se vântură zeama de varză și se toarnă înapoi în butoi, însă pe deasupra. Gustați zeama și adăugați sare, dacă mai este nevoie, după gust. În cazul în care a ieșit prea sărat, există o soluție: se mai ia din lichid și se înlocuiește cu apă.