De ce se pun două paie în cocktailuri, de fapt. Rolul secret pe care îl au acestea. Sigur nu te-ai fi gândit

de: Dana Cazacu
23 11. 2022

De ce se pun două paie în cocktailuri, de fapt. Arta de a servi cocktailuri nu este atât de ușoară pe cât ar părea. Unele băuturi se servesc cu un singur pai, dar se întâmplă ca barmanul să pună două paie în cocktail, iar uneori se descurcă cu totul fără ele. De obicei, toate băuturile lungi se servesc cu paie, fiind vorba despre cocktail-uri în pahare de la 120 ml și cu gheață. Te-ai întrebat vreodată de ce barmanii îți dau două paie? Iată așadar de ce se pun două paie în cocktailuri, de fapt.

De ce se pun două paie în cocktailuri, de fapt

Funcția principală a paiului este de a permite degustătorului să savureze băutura fără a atinge gheața cu buzele și limba. Dar, de obicei, băuturile sunt servite cu două paie.

După multe ore de cercetări minuțioase, se dovedește că există mai multe motive pentru care barmanii servesc cocktailuri cu două paie. Există mai multe versiuni:

Uneori, cocktailul este destul de gros, cu bucăți de fructe și fructe de pădure în el. Printr-un pai, băutura poate fi stoarsă la nesfârșit, iar din două – mai repede. Un pai larg rezolvă problema, dar pare inestetic și, în plus, permite trecerea unor bucăți de gheață.

Arăți că băutura trebuie amestecată

Într-o băutură scotch simplă cu gheață sau whisky și cola, este pus de obicei un pai, semn că acea băutură trebuie amestecată.

Barmanii spun că într-un bar semi întunecat poate fi dificil să-ți amintești ce ai amestecat deja și ce mai așteaptă la coadă, mai ales dacă sunt multe comenzi și sunt de același tip, cum ar fi o comandă cu Cola zero sau una cu Cola normală. De aceea, paiele multicolore îți permit să te orientezi rapid.

În cazul cocktail-urilor voluminoase, cum ar fi cele de la 330 ml și mai mult, clienții pot bea mai mulți dintr-un pahar. În acest caz, două paie permit să faceți acest lucru cât mai igienic posibil.

Accentuează gustul

Dacă există mai multe straturi în cocktail, atunci prin două paie poți gusta mai multe componente simultan și poți obține o combinație interesantă. De asemenea, paiele au rol estetic, adică din același motiv pentru care marginea paharului este decorată cu o coajă sau o felie de portocală, la cocktail se adaugă o cireșă, contribuind la aspectul estetic al băuturii.

Motivul pentru care se pun în cocktail două paie

Istoria paielor din cocktailuri

Potrivit săpăturilor arheologice, primul pai a fost creat în urmă cu 5000 de ani în Sumer, era un produs din aur cu incrustație și era folosit pentru bere. În Argentina și în țările învecinate, paiele metalice au fost folosite pentru mate (ceaiul de ilfin paraguayan) în urmă cu câteva sute de ani.

În secolul al XVIII-lea, entuziaștii au încercat să bea cocktail-uri prin paiele obișnuite din plante, dar astfel de paie s-au înmuiat rapid în lichid, în plus, au dat un gust neplăcut. În 1888, americanul Marvin Stone a brevetat paiele moderne, iar în 1937 Joseph Friedman a îmbunătățit designul echipându-l cu o secțiune ondulată. La început, paiele erau din hârtie, iar pentru a nu se lipi, erau tratate cu ceară. Astăzi există mai mult de o duzină de tipuri de paie: hârtie, plastic, chiar și comestibile care își schimbă gustul și culoarea etc.