Aproximativ 86% dintre români sunt de confesiune ortodoxă, iar Paștele sau Învierea este una dintre cele mai importante sărbători religioase din țară. Este o sărbătoare unică, care îmbină tradițiile de o sută de ani cu mâncăruri delicioase, autentice și tradiționale, toate împodobite cu o doză generoasă de ospitalitate românească și o stare generală de bine. Printre mâncărurile tradiționale de Paște se numără și pasca. Iată așadar de ce se mănâncă pască de Paște.
Sărbătoarea Paștelui celebrează învierea lui Isus din morți, la trei zile după ce a fost răstignit, așa cum este relatat în Biblia creștină. Paștele în România urmează datei Paștelui Ortodox, care este adesea diferită de data Paștelui stabilită de alte biserici creștine. Data se schimbă de la an la an, dar sărbătoarea se celebrează întotdeauna duminica. În acest an Paștele ortodox pică pe data de 16 aprilie.
Paștele în România are o calitate sacră, deoarece este ferm înrădăcinat în religie, majoritatea tradițiilor asociate fiind de origine ortodoxă. Tradițiile din jurul Paștelui sunt destul de complexe și au o semnificație specială în inimile majorității românilor.
Postul Paștelui este cea mai lungă dintre toate cele patru perioade principale de post din România și durează patruzeci de zile plus săptămâna dinaintea Paștelui, cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor. În acest timp, oamenii renunță aproape în totalitate la carne și lactate.
După un post atât de lung, nu este de mirare că majoritatea românilor așteaptă cu nerăbdare să se bucure de toată mâncarea delicioasă inclusă în meniul de Paște.
Vezi și Cea mai simplă rețetă pentru pască. Se face extrem de rapid și e delicioasă!
În multe gospodării din toată țara, pregătirile pentru Paște încep cu cel puțin câteva zile înainte, așa că există suficient timp pentru a găti toate mâncărurile fantastice.
Mâncarea este o parte importantă a sărbătorii, familiile și prietenii frângând pâinea împreună pentru prânzul sau cina de duminică, ca o modalitate de a comemora trezirea lui Hristos.
Varietatea mâncărurilor tradiționale de Paște asigură că pe masă există ceva de care să se bucure toată lumea. Iată doar câteva exemple care îți vor deschide apetitul:
Alte alimente pe care mulți români le mănâncă de Paște sunt celebrele sarmale și salata boeuf.
Pasca este un element cu precădere românesc și mioritic, care nu are neapărat o legătură religioasă. A fost plămădită din credința poporului român, creștinii încercând să exprime culinar bucuria Învierii. Pască există și la alte popoare, dar cea românească este bogată și făcută cu dărnicie boierească, indiferent de locul în care este frământată.
Aceasta este dusă la sfințit de către credincioși, în noapte de înviere. Aceștia nu gustă din bucatele pregătite până nu ajung acasă cu pasca sfințită. Pe scurt, pasca reprezintă o mărturisire a credinței noastre în Înviere.
În semn de mulțumire față de Dumnezeu, pentru că ne-a ajutat să punem pe masă hrană pentru trup și pentru a marca această sărbătoare importantă din viața noastră, se mănâncă de Paște:
Citește și Cum faci pasca fără aluat, rețeta favorită de Paște. Ingredientele care îi schimbă gustul