16 feb. 2024 | 14:43

De ce se îngrașă pisicile. Ce greutate trebuie să aibă animalul tău

Diverse
De ce se îngrașă pisicile. Ce greutate trebuie să aibă animalul tău
Cauze și motive

Pisicile vin în toate formele și dimensiunile, ceea ce înseamnă că este dificil să existe o greutate ideală standard pentru o pisică. Greutatea în exces și obezitatea sunt o problemă tot mai mare la pisicile de companie și sunt legate de multe afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. De ce se îngrașă pisicile? Uneori, cauzele sunt total inofensive.

Ce greutate trebuie să aibă animalul tău

Greutatea în exces poate afecta sănătatea și bunăstarea unei pisici, deci proprietarii de animale de companie ar trebui să ia măsuri pentru a menține o condiție corporală sănătoasă pentru pisicile lor.

Vezi și: Ce visează pisicile și câinii, de fapt. Descoperirea uimitoare făcută de oamenii de știință

Este rar ca obezitatea felinelor să fie cauzată de o afecțiune medicală, iar cauzele creșterii în greutate sunt de obicei centrate în jurul supraalimentării și lipsei de activitate fizică. 

Pisica ta este probabil supraponderală dacă nu poți simți cu ușurință coastele cu mâinile tale.

Greutatea corporală a pisicilor variază în funcție de rasă, sex, vârstă și mărime. 

Fiecare pisică va avea o greutate ideală diferită, iar acest lucru este cel mai bine judecat prin evaluarea condiției lor corporale. 

Verifică condiția corporală a pisicii regulat, poate ca parte a unei rutine de îngrijire sau igienă dentară, astfel încât chiar și cantitățile mici de greutate suplimentară sau pierdere în greutate să poată fi observate rapid.

Evaluează starea corporală a unei pisici printr-o atingere delicată, deoarece blana poate face evaluarea vizuală inexactă. Ar trebui să poți simți cu ușurință coastele pisicii tale de-a lungul lateralelor cu mâinile tale, dar coastele nu ar trebui să fie vizibile. Pisica ta ar trebui să aibă un „stomac subțire” (o linie a taliei evidentă), cu doar cantități mici de grăsime în jurul burticii. 

Pisicile supraponderale ar putea avea depozite de grăsime în jurul spatelui inferior și abdomenului, o lipsă de talie și coastele vor fi ascunse de excesul de greutate.

De ce se îngrașă pisicile

Creșterea în greutate poate fi cauzată de factori medicali sau comportamentali, sau uneori de ambele.

Vezi și: Țara care oferă ventilatoare portabile pentru câini și pisici. Soluția găsită într-o vară caniculară

Dacă ai efectuat o evaluare a stării corporale a pisicii tale și crezi că ar putea fi supraponderală, sau ai observat că numerele de pe cântar cresc, este esențial să determini de ce pisica ia în greutate.

Consumul Inadecvat de Alimente

Unele pisici vor mânca prea mult dacă li se oferă hrană în mod liber; servirea de mese măsurate poate combate acest lucru.

Dieta pisicii este importantă în atât de multe feluri, dar scopul principal este să ofere nutriția și energia de care pisica are nevoie pentru viața lor de zi cu zi. 

Cerințele nutriționale ale unei pisici vor varia în funcție de vârstă și nivelul de activitate, deci este important să alegi o dietă echilibrată, completă și proiectată pentru stadiul lor de viață. D

e asemenea, merită menționat că pisicile sunt carnivore, ceea ce înseamnă că au nevoie de o dietă bogată în proteine, dar săracă în carbohidrați.

Hrana pentru pisici variază în conținutul său nutritiv, unele diete având un conținut mai mare de grăsimi și carbohidrați decât altele. Supraalimentarea este o cauză principală a obezității la pisici. Poți alege să hrănești cu hrană umedă și uscată, atât timp cât cantitatea oferită este corectă.

Ambalajul alimentelor ar trebui să vă ofere o orientare cu privire la cât de mult să hrănești pisica.

Unii proprietari aleg „hrănirea liberă”, unde hrana pentru pisici (de obicei hrana uscată) este lăsată afară pentru ca pisica să mănânce când și cât vrea. 

Vezi și: Alimentele pe care câinii și pisicile nu trebuie să le mănânce. Sănătatea le este pusă în pericol 

Unele pisici se vor regla singure, dar altele vor mânca mai mult decât au nevoie dacă au ocazia, deci această metodă poate să nu fie potrivită pentru toate pisicile.

Inactivitatea fizică

Pisicile care nu fac suficientă mișcare sunt expuse să devină supraponderale sau obeze.

Pisicile sunt concepute să fie active, cu corpuri atletice și grațioase și un stil de viață activ. Pisicile domestice moderne au nevoie mai puțină activitate, cu hrana lor furnizată în mod util într-un castron și teritorii mai mici decât strămoșii lor sălbatici.

Lipsa de exercițiu este corelată cu lipsa de calorii arse, făcând mai probabilă creșterea excesivă în greutate. Pisicile de interior și pisicile în vârstă sunt deosebit de predispuse la stiluri de viață sedentare, iar aportul lor alimentar ar trebui adaptat corespunzător.

Vârsta

Pe măsură ce pisicile îmbătrânesc, ele continuă adesea să mănânce aceeași cantitate de hrană, în ciuda necesității unui număr mai mic de calorii zilnice.

Pisicile mai în vârstă tind să fie mai puțin active, să aibă o cerință calorică dietetică mai mică decât pisicile adulte și să doarmă mai mult decât colegii lor mai tineri.

Statusul de sterilizare/Castrare

Pisica își încetinește metabolismul după ce este sterilizată sau castrată, dar creșterea în greutate poate fi evitată cu o dietă și exerciții corespunzătoare.

Vezi și: Nu mai sta în pat cu pisica sau câinele. Pericolul la care te supui fără să îți dai seama

Odată ce o pisică este sterilizată, metabolismul său se modifică, ducând la o reducere a cerinței calorice. Pisicile sterilizate și castrate sunt prin urmare mai predispuse să devină supraponderale decât pisicile intacte. 

Afecțiuni de sănătate care pot provoca creșterea în greutate a pisicii

Câteva probleme de sănătate cauzează în mod activ creșterea în greutate la pisici. Câteva exemple includ:

Hipotiroidismul (o glandă tiroidiană subactivă) este incredibil de rar la pisici, spre deosebire de câini.

Acromegalia, o boală care implică o producție crescută de hormoni de creștere, poate duce la rezistență la insulină, diabet și creștere în greutate.

Bolile care cauzează retenția de lichide, cum ar fi bolile de inimă sau peritonita infecțioasă la pisici (FIP), pot provoca o burtă umflată.

Vezi și: Câinele tău se învârte în jurul cozii? Ce înseamnă şi la ce trebuie să fii atent

Unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii, pot duce la o poftă de mâncare crescută și creștere în greutate.

Unele probleme de sănătate, cum ar fi artrita sau bolile respiratorii, pot cauza indirect creșterea în greutate prin reducerea toleranței la exerciții și, prin urmare, a nivelurilor de activitate.

Digisport.ro
A încercat să ridice 105 kilograme, dar i-a căzut bara cu toată greutatea pe gât! Atenție, detalii și imagini cu impact emoțional
Stirile PROTV
Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Trecerea la ora de iarnă. Ce se întâmplă în următoarele zile
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cine salvează UE și România de la dezastru. Expert: „S-au împușcat într-un picior și i-au tras și pe alții după ei”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
WhatsApp dispare de pe aceste telefoane. Lista completă
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Doliu în televiziune! A murit actorul copilăriei noastre. Toți l-am iubit
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
LOVITURĂ FINALĂ pentru DONALD TRUMP! Republicanii au intrat în PANICĂ
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro