De ce se încinge încărcătorul telefonului mobil, de fapt. Trucul genial care te scapă de această problemă

de: Ștefan R. Apostol
09 06. 2023

Nu de puține ori, când ți-ai pus telefonul mobil la încărcat ai constatat că încărăctorul tău este extrem de încins. Există mai multe motive, iar în cele ce urmează încercăm s-ți explicăm, de fapt, de ce încinge încărcătorul telefonului mobil. În același timp, îți propunem și trucul genial care te scapă de această problemă.

Se încinge încărcătorul telefonului mobil

Deoarece se generează căldură, nu este anormal ca încărcătorul să se încingă puțin uneori în timpul încărcării. Cu toate acestea, constatarea faptului că încărcătorul telefonului se încălzește în mod constant în timpul încărcării poate deveni alarmantă și neliniștitoare. Dar, nu trebuie să te sperii, aceasta este o problemă comună cu care se confruntă adesea mulți oameni. Se poate întâmpla cu încărcătorul unui telefon mobil, al unei tablete sau al unui laptop.

Vezi și: Nu îţi mai încărca telefonul mobil în maşină, e o mare greşeală. Motivul te va convinge!

Dar este grav? Ar trebui să ne facem griji că reprezintă un pericol de incendiu? Să determini dacă este normal și ce trebuie să faci în această privință poate părea complicat, dar nu este chiar așa.

În acest articol, îți explicăm de ce e ce se încinge încărcătorul telefonului mobil, de fapt, dacă este în regulă sau nu și ce poți face pentru a preveni ca acest lucru să se mai întâmple.

De ce se încinge încărcătorul telefonului mobil, de fapt?

Dacă te afli într-o încăpere care are multe dispozitive electronice și observi că numeroase încărcătoare sunt fierbinți, sfatul specialiștilor ar fi să achiziționezi un sistem de încărcare pentru laptopuri sau pentru Chromebook.

Efectuarea acestei achiziții te va împiedica să-ți mai faci griji dacă multe încărcătoare se supraîncălzesc, deoarece vei economisi energie prin utilizarea unei singure prize. Bine, acum să vorbim în profunzime despre motivul pentru care încărcătorul dispozitivului poate fi fierbinte și dacă este ceva ce ar trebui să vă îngrijoreze.

Pentru a răspunde la întrebarea „De ce se încinge încărcătorul telefonului mobil, de fapt?”, trebuie mai întâi să înveți când este ok și când nu este ok să ai un încărcător fierbinte. Acest lucru este valabil pentru încărcătoarele de telefoane, încărcătoarele de laptopuri și nu numai.

Vezi și: Uiți mereu încărcătorul în priză, chiar dacă nu îl folosești? Cât vei plăti la final de lună, de fapt

Când este în regulă ca încărcătorul meu să fie fierbinte?

Majoritatea oamenilor folosesc un încărcător de perete, care se conectează la telefonul tău mobil de la priza de perete. Căldura care provine de la încărcător este ușor de observat și poate fi enervantă, dar este de obicei normală, atâta timp cât nu depășește 50 de grade.

Motivul principal pentru care un încărcător poate părea fierbinte sau se încălzește este că acesta preia tensiunea de alimentare de la priza de perete și o convertește pentru a alimenta telefonul mobil, laptopul sau alte dispozitive electronice.

Dispozitivul va începe să se încălzească deoarece tensiunea de la perete este undeva între 110 și 220 de volți, în timp ce dispozitivul celular este de numai 5 volți. Acest lucru face ca încărcătorul laptopului sau al telefonului mobil să depună multă muncă, ceea ce generează destul de multă căldură.

Vezi și: Greșelile banale care îți strică telefonul mobil. Mulți români fac aceste erori

Dacă te uiți vreodată la încărcătorul de telefon mobil, vei observa că în interior există câteva cipuri care sunt apropiate unul de celălalt. Proiectanții încărcătoarelor au plasat aceste cipuri aproape de capacul de plastic cu un motiv, iar acest motiv este acela de a ajuta căldura să iasă mai ușor. Prin urmare, este normal să simți căldură în jurul acestor zone ale încărcătorului.

O variantă de a scăpa de aceste situații sunt stațiile de încărcare a telefoanelor mobile și soluțiile de depozitare. Aceste stații de încărcare și soluții de depozitare sunt esențiale pentru a economisi energie și pentru a te ajuta să-ți încarci și să depozitezi mai multe dispozitive în același timp.

Motive posibile pentru care se încinge încărcătorul telefonului mobil

S-ar putea să te întrebi „Când este rău dacă încărcătorul meu se încinge?”. Este important să reții că este normal ca încărcătorul să se încingă, dar încălzirea trebuie să rămână moderată. Dacă încărcătorul atinge temperaturi de ardere, nu este normal și există o mare problemă.

Vezi și: De ce nu trebuie să vorbești la telefonul mobil când este la încărcat. Greșeala pe care o fac mulți români

Ar trebui să poți atinge încărcătorul în mod confortabil fără să te ardzi sau fără ca acesta să provoace deteriorarea suprafețelor pe care este așezat. Dacă încărcătorul este suficient de fierbinte pentru a fi inconfortabil la atingere, este probabil că există o problemă care trebuie rezolvată în majoritatea cazurilor. Așa că-ți prezentăm în cele ce urmează 8 motive posibile pentru care se încinge încărcătorul telefonului mobil:

1. Încărcătorul nu este compatibil cu telefonul tău

Folosirea unui încărcător care nu este proiectat pentru telefon poate cauza încălzirea încărcătorului. Încărcătoarele construite special pentru telefonul tău sunt, de obicei, programate pentru a furniza cantitatea exactă de energie necesară, nu și încărcătoarele incompatibile.

Utilizarea unui încărcător cu o putere nominală de ieșire mai mică decât cea necesară pentru telefonul tău va supraîncărca încărcătorul. Telefonul va consuma mai multă energie decât poate suporta încărcătorul.

Atunci când un încărcător este suprasolicitat, acesta trebuie să lucreze mai mult pentru a furniza suficientă energie dispozitivului. Ca urmare, încărcătorul se încălzește, iar dacă căldura nu se răcește la timp, poate provoca un incendiu.

2. Folosești un încărcător defect sau cu defecte

Un încărcător de telefon este defect atunci când componentele din încărcător nu funcționează în mod optim. Dacă unele părți ale încărcătorului nu pot face față energiei sau tensiunii care trece prin ele, aceasta poate duce la supraîncălzire.

Pe piață există numeroase încărcătoare defecte, în special cele contrafăcute, produse cu măsuri de siguranță reduse sau inexistente. Dar încărcătorul poate deveni defect dacă îl folosești în mod abuziv, agitând și îndoind cablul în moduri extreme.

3. Folosești un încărcător ultra rapid

Încărcarea rapidă generează mai multă căldură decât încărcarea normală. Pentru a limita această generare de căldură, producătorii de telefoane implementează uneori gestionarea energiei în încărcător în locul telefonului. Astfel, în timp ce telefonul rămâne rece, încărcătorul gestionează cea mai mare parte a căldurii.

Dacă folosești un încărcător ultra-rapid, este probabil că este normal ca încărcătorul să fie fierbinte și ar trebui să rămână în regulă dacă eviți lucruri, cum ar fi încărcarea sub lumina directă a soarelui, care vor contribui la creșterea căldurii.

Vezi și: Încărcătorul universal pentru mai multe dispozitive. Inovația care va face viața mai ușoară tuturor, ce anunță UE

4. Încarci dispozitivul într-un mediu fierbinte

Încărcarea telefonului într-o mașină fierbinte sau sub lumina directă a soarelui va face probabil ca încărcătorul să se supraîncălzească. Nu uita că încărcătorul generează căldură.

Această căldură, combinată cu căldura din mediul înconjurător, căldură extremă,  poate deteriora componentele interne ale încărcătorului. Componentele interne deteriorate duc la scurtcircuit și supraîncălzire.

5. Ți-ai conectat încărcătorul la o bară de alimentare defectă

Conectarea încărcătorului la o priză de curent nu determină neapărat supraîncălzirea încărcătorului tău. Cu toate acestea, dacă banda este defectă, aceasta poate cauza supraîncălzirea încărcătorului.

În plus, benzile de alimentare au de obicei o anumită cantitate de energie pe care o pot suporta. Conectarea a numeroase dispozitive la o bandă de alimentare poate cauza supraîncălzirea acesteia și deteriorarea dispozitivelor conectate, inclusiv a încărcătorului.

6. Încărcătorul este prea vechi

În timp, componentele încărcătorului se uzează și se degradează. Odată ce se întâmplă acest lucru, este posibil ca acestea să devină incapabile să gestioneze eficient căldura generată de curent, provocând supraîncălzirea încărcătorului.

Reține că supunerea încărcătorului la stres fizic îl poate uza mult mai repede, ceea ce îl poate duce la supraîncălzire.

7. Folosești un încărcător contrafăcut

Utilizarea accesoriilor contrafăcute este întotdeauna riscantă. Încărcătoarele contrafăcute nu mențin de obicei măsurile de siguranță standard necesare pentru accesoriile electronice, astfel că nu este neobișnuit ca acestea să se supraîncălzească.

În plus, încărcătoarele contrafăcute folosesc de cele mai multe ori materiale de calitate slabă care nu pot funcționa în mod optim, ceea ce face ca încărcătorul să se supraîncălzească și, în cazuri extreme, să explodeze.

Vezi și: Cât costă să îți încarci bateria telefonului mobil, de fapt. Suma e uluitoare

8. Telefonul tău poate fi defect

Dacă sunt deteriorate, mai multe componente ale telefonului pot provoca supraîncălzirea încărcătorului. Aceasta include bateria telefonului, hardware-ul sau chiar software-ul.

Atunci când telefonul este defect, acesta poate trage mai multă energie de la încărcător, ceea ce duce la supraîncălzire.

Așadar, dacă încărcătorul continuă să se supraîncălzească și folosești un încărcător și o priză electrică compatibile și sănătoase, ar putea fi momentul să soliciți unui tehnician calificat să verifice telefonul.

Trucul genial care te scapă de această problemă

Dacă nu reușești, totuși, să depistezi de ce se încinge încărcătorul telefonului mobil, îți propunem trucul genial care te scapă de această problemă.

Trucul este unul simplu, și constă în a avea în zona unde ții în priză încărcătorul un spațiu foarte bine ventilat, astfel temperaturile acestuia vor fi în limitele normalului.

Concluzie

La final, sperăm că te-am ajutat în a înțelege de ce se încinge încărcătorul telefonului mobil, și legat de ceea ce ai de făcut în aceste condiții. Ține cont de cele enunțate anterior și, poate, așa scapi de aceste probleme.