Care este motivul pentru care se depreciază leul? Aceasta este singura monedă din regiune care a pățit acest lucru în anul curent. Motivul este unul evident pentru specialiști.
Leul și-a accelerat tendința de depreciere chiar în ultima săptămână. Motivul: instabilitatea politică internă. Specialiștii au indicat modificările din dreptul monedei pe fondul tensiunilor politice interne. De asemenea, acesta s-a decuplat de la evoluțiile regionale.
Moneda de circulație internațională euro a atins noi maxime istorice față de leu la ultimele patru ședințe tranzacționare și este din ce în ce mai aproape de pragul de 5 lei cotația oficială a BNR.
Punctul slab al leului este adâncit de criza politică ce ar putea culmina cu destrămarea în cele în urmă a alianței de guvernare, după ce miniștrii USR-Plus au demisionat din Cabinetul Cîțu.
“Guvernul premierului Cîţu este aproape de colaps. Acest lucru a cântărit atât asupra monedei, cât şi a obligaţiunilor suverane”, arăta o notă a Erste Research, citată de Profit.ro.
Euro a crescut cu aproximativ un sfert de punct în procente față de leu în ultima săptămână. În acest timp, moneda a fost stabilă față de zlotul polonez și coroana cehească și a scăzut față de forintul maghiar cu 0.4%.
Forintul indică o tendință de apreciere după ce banca centrală a majorat dobânda-cheie și a intrat ulterior într-un ciclu de întărire a politicii monetare. Specialiștii se așteaptă ca și banca centrală a Poloniei să facă același lucru, deși guvernatorul Adam Glapinski a declarat recent că nu este cazul.
Leul românesc a mers cel mai rău din ECE în anul curent. Moneda euro a crescut față de moneda românească cu aproape 2%, timp în care a scăzut față de zlot cu 1%, cu peste 3% față de coroană și cu peste 4% față de forint.
Instabilitatea politică a depreciat cu atât mai mult leul în raport cu moneda europeană, iar acest lucru este greu de ținut în frâu deși specialiștii de la Banca Națională a României intervin, arată o analiză realizată de XTB România. Se poate întâmpla o suprapunere a unor factori sezonieri cu noi îngrijorări de ordin economic și chiar mai vizibili în plan politic decât în prezent.
„Cursul de schimb a atins un nou nivel record, EUR/RON tranzacţionându-se la Bucureşti în jur de 4.95 la ora 15.15. Reperul BNR – referinţa oficială – este şi el un nou maxim istoric: 4.9488. Situaţia din piaţa valutară reflectă o preocuparea indusă de ambianţa politică actuală.
Instabilitatea guvernamentală ar putea pune presiune sporită pe valoarea leului, şi, în condiţiile actuale, ar putea ajuta la devansarea momentului de atingere sau chiar depăşire a pragului de 5 lei pentru un Euro. Înregistrăm, probabil, o prezenţă hotărâtă a băncii centrale pentru a ”netezi” anumite influenţe pe curs, însă tendinţa descendentă nu este simplu de oprit.
Se poate întâmpla o suprapunere a unor factori sezonieri (începutul toamnei tinde să aibă conotaţii mai puţin favorabile leului) cu noi îngrijorări de ordin economic (efectul situaţiei logistice şi al dinamicii preţurilor, răspândirea rapidă a numărului de cazuri noi ce ar putea până la urmă impune măsuri restrictive) şi, iată, şi mai vizibil, în plan politic”
Claudiu Cazacu, consultant în cadrul casei de brokeraj XTB Romania