Sfinții Mucenici au pătimit în localitatea Sevastia din Armenia și au fost soldații Domnului. Cu ocazia acestei sărbători, există o serie de obiceiuri care se respectă în fiecare an. De exemplu, de ce se beau 44 de pahare de Mucenici? Cu toții știm această tradiție, însă nu mulți știu care este cu adevărat semnificația acesteia.
Pe data de 9 martie sunt prăznuiți Sfinții 40 de Mucenici, zi în care gospodinele pregătesc cei mai buni mucenici, iar bărbații beau 44 de pahare cu vin. Cei 40 de Mucenici au fost soldați creștini din Armenia pe vremea Împăratului Licinus, aproximativ anii 300.
De origine romană, amestecată cu armeni și greci, Mucenicii au refuzat să se închine la idoli și au mărturisit credința lor în Hristos. Împărații de atunci erau foarte severi când venea vorba despre credința în Iisus Hristos.
Prin urmare, Agricola, guvernatorul de atunci, a dat ordin ca Mucenicii să fie întemnițați și suspuși la chinuri groaznice. În cele din urmă, soldații creștini au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.
Citește și: Când se fac mucenicii și care este semnificația lor. Tradiții și obiceiuri
Așadar, pe data de 9 martie, conform calendarului ortodox, se prăznuiesc Sfinții 40 de Mucenici, iar cele 44 de pahare de vin reprezintă sângele vărsat de către aceștia în perioada respectivă.
Tradiția spune că bărbații trebuie să bea 40 de pahare de vin, vinul fiind simbolul sângelui vărsat de cei 40 de Mucenici Sfinți. Însă, în tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare de vin. Cei care nu pot bea toate paharele de vin este bine măcar să guste vin în această zi sau să fie stropiți cu vin.
Această diferență provine de la faptul că, în tradiția creștină, Sfinții martiri au fost 40 la număr, iar după cea geto-dacică au fost 44. Tot atâtea zile sunt între 9 martie și 23 aprilie, atunci când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În unele zone există credința că acești Sfinți au fost 44, ci nu 40.
În ziua de Mucenici se împart alimente și se fac praznice, în memoria celor trecuți în neființă. Pe lângă mucenici, se obișnuiește să se împartă și fasole, alune sau nuci. Înainte de a fi împărțite, toate aceste alimente, dar și mucenicii, trebuie sfințite la biserică.
De asemenea, în această zi sunt aprinse focuri în curți, pe câmp, în grădini sau în fața caselor. Copiii sar peste acestea pentru a fi feriți de boli, iar femeile iau din cenușa focurilor și o presară de jur împrejurul gospodăriei pentru a o proteja de șerpi și se spirite rele.
Citește și: Cei 40 de Mucenici. Ce este interzis să faci în această zi de sărbătoare
Tradiția spune că de Mucenici nu se dau niciodată bani cu împrumut și nu trebuie să faci treburi în casă, nu se spală haine și nu se face curățenie. De asemenea, nu este bine să te cerți cu nimeni. Se spune că certurile din această perioadă pot fi responsabile de toate necazurile care se vor ivi peste an.
O altă tradiție populară spune că, pentru a avea spor la bani tot anul, bărbații trebuie să mănânce semințe pe care le măsoară cu o lingură. La un pahar de vin se consumă o lingură de semințe de dovleac sau de floarea-soarelui.