De ce sare popcornul, de fapt. Ce se întâmplă în fiecare boabă, după ce se încinge la foc

De ce sare popcornul, de fapt. Ce se întâmplă în fiecare boabă, după ce se încinge la foc
De ce sare popcornul, de fapt. Ce se întâmplă în fiecare boabă, după ce se încinge la foc

Îți place să mănânci popocorn și să te uiți la un film? Știai de ce sare popcornul atunci când e făcut la ceaun sau la micriunde? Ei bine cercetătorii francezi Emmaanuel Virot și Alexandre Ponomarenko au studiat pe îndelete fiecaare stadiu.

De ce sare popcornul, de fapt

Cei doi au vrut să înțeleagă ce se întâmplă, de fapt, din punct de vedere științific. Și au aflat cu ajutorul unor camere video.

Astfel, cercetătorii au dezvăluit mecanismul prin care floricelele sar, se desfac și fac zgomot: totul ține de un singur lucru: vaporii cu apă din fiecare boabă de porumb. Nivelul lor este unul diferit, de la fiecare soi de porumb la fiecare boabă de pe cocean. Acest lucru mai variză și în funcție de recolta sau poziția boabei pe cocean.

În câteva secunde de când popcornul este încălzit, are loc procesul de evaporare al vaporilor. Astfel, cercetătorii au folosit camere video care înregsitrează 2.900 de cadre pe secundă. Cu ele au filmat boabele de porumb încălzite în cuptor. Au crescut apoi treptat temperatura, cu câte zece grade, pe durata a cinci minute.

Ce se întâmplă în interiorul boabelor de porumb

Când temperatura trece de 100 de grade C, umezeala din boabe se transformă în aburi. Când temperatura ajunge la 180 de grade, presiunea din boabe crește foarte mult și depășește de zece ori valoarea presiunii atmosferice înregistrată la niveul mării. Presiunea face ca exteriorul, coaja boabei, să crape, iar interiorul bogat în amidon crește în volum.

La 170 de grade C, doar 34% dintre boabele de porumb au sarit, iar la 180 de grade, 96% dintre boabe s-au transformat în floricele. „Am descoperit că temperatura critică este de circa 180 de grade Celsius, indiferent de forma şi mărimea bobului de porumb”, a precizat Emmanuel Virot, de la École Polytechnique din Paris.

Astfel, primul lucru care apare după crăparea coajei e structura ca un membru, denumita „picior”. Energia din bobul fierbinte e transmisă piciorului din amidon, după care apasă peretele fierbinte al vasului în care se pregătesc floricelele. Asa se trimite bobul de porumb în aer și la câțiva cm înălțime.

Experţii sunt de părere că sunetul este produs de eliberarea bruscă a aburului sub presiune. Iar după ce porumbul explodează, o scădere bruscă a presiunii transformă cavităţile din interiorul boabelor în cutii de rezonanţă acustică.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI