Foarte mulți dintre români au un obicei foarte prost atunci când merg la baie. Trag apa imediat cum s-au ridicat de pe vasul de toaletă. Cercetătorii au spus de ce este bine să nu tragi niciodată apa la toaletă atâta timp cât capacul este ridicat. Ce se întâmplă, de fapt, de ce nu este bine să procedezi în acest fel, vezi un pic mai jos.
Medicii au spus că atunci când ai terminat ce aveai de făcut, capacul toaletei trebuie lăsat înainte de a se trage apa. Trăgând apa cu capacul toaletei deschis există posibilitatea ca bacteriile să ajungă pe săpun, pe prosoape și chiar pe periuța de dinți.
Atunci când se trage apa la toaletă, aceasta se amestecă cu deșeuri, de orice fel, iar particule foarte mici din acest amestec sunt ridicate în aer. Aceste picături sunt recunoscute științific sub numele de penajul de toaletă.
Astfel, în cazul acelora care trag apa la toaletă cu capacul acesteia ridicat, trebuie să știe că acest penaj s-ar putea așeza pe obiectele din apropiere, arată un studiu făcut de oamenii de știință. Conform aceluiași studiu, este sigur că tragerea apei toaletei cu capacul larg deschis poate spori potențialele riscuri pentru proprietar.
Ce se întâmplă în baie, științific, se numește „aerosoli din penajul toaletei”. De asemenea, atunci când toaleta conține fecale sau vomă, tragerea apei poate produce aerosoli potențial infecțioși care vor trăi în camera de baie timp de câteva ore.
Voma și fecalele pot conține concentrații înalte de agenți patogeni, cum ar fi Shigella, Salmonella și chiar norovirus. Acestea pot supraviețui de fapt pe suprafețe timp de săptămâni sau chiar luni, anunță oamenii de știință.
„Cercetările sugerează că acest penaj de toaletă ar putea juca un rol important în transmiterea bolilor infecțioase pentru care agentul patogen este eliminat în fecale sau vomă. Rolul posibil al penajului de toaletă în transmiterea prin aer a norovirusului, a SARS și a gripei pandemice prezintă un interes deosebit”, mai arată studiul cercetătorilor.
„Anumite bacterii, cum ar fi Salmonella și Shigella, sunt transmise atunci când particulele din toaletă ajung în gură”, a spus Philip Tierno, microbiolog la Universitatea din New York.
Astfel, aveți mare grijă cum trageți apa la toaletă și mai ales unde vă țineți periuțele de dinți.