Spălarea tradițională a podelei cu mopul rămâne una dintre cele mai eficiente modalități de curățare a locuinței, sunt unii de părere. Multe gospodine fac însă greșeala de a folosi apă fierbinte la această sarcină. Află în rândurile de mai jos cum să cureți în mod adecvat parchetul.
Curățarea cu apă este de departe cea mai bună metodă de spălare a pardoselii, a plăcilor de vinil, din ceramică sau porțelan, a podelei sau a parchetului, spun specialiștii. Lemnul sau laminatele pot să tolereze curățarea cu apă ocazională, însă nu se recomandă utilizarea apei des în acest sens.
Cu toate acestea, apa este esențială la curățarea locuinței. Multe gospodine obișnuiesc să folosească apă fierbinte când spală diverse instrumente în casă, însă aceasta nu este cea mai potrivită metodă, spun specialiștii. Detaliul cu pricina poate face mai mult rău decât ți-ai închipuit.
Principala diferență între apa rece și cea fierbinte constă în uciderea germenilor. Poți folosi un aparat de gătit cu aburi, de exemplu, pentru a steriliza blaturile de la bucătărie. Apa fierbinte însă poate să facă mai rău în unele cazuri, mai ales dacă vorbim despre un spațiu foarte murdar.
Apa fierbinte nu reprezintă o soluție pentru petele cauzate de proteine, adică de produsele lactate, de exemplu. Mai mult decât atât, acest tip de apă poate face ca unele pete să se extindă. Nu înseamnă neapărat că asta se va întâmpla, dar cu siguranță timpul necesar curățării se va prelungi.
Apa fierbinte se folosește doar la sarcinile de curățenie a vaselor sau a suporturilor din bucătărie, spun specialiștii. De asemenea, deși nu ar trebui să folosești apă fierbinte pentru diluarea produselor chimice, este bine să o utilizezi la sarcinile de curățenie artizanale din locuință.
Când speli podelele din lemn sau parchetul din casă, este bine să folosești apă la temperatura camerei, nu fierbinte. Utilizarea apei fierbinți poate să conducă la deformarea materialului. Temperatura ridicată poate să conducă și la dizolvarea luciului podelei și se poate infiltra în lemn foarte adânc.
În altă ordine de idei, apa rece se poate folosi la îndepărtarea petelor de pe țesături sau la diluarea soluțiilor chimice cum ar fi înălbitorul. Asta chiar dacă, potrivit părerilor tradiționale, apa fierbinte distruge mai bine germenii, însă de acest lucru se poate ocupa înălbitorul.
În unele cazuri, nu contează ce temperatură are apa pe care o folosești la sarcinile de curățanie. De exemplu, dacă trebuie să speli rufe care nu sunt foarte murdare, poți folosi apa la orice temperatură. Înainte de a face acest lucru însă, verifică etichetele articolelor vestimentare pentru indicații.