De ce să nu speli niciodată geamurile când e soare afară. Acesta este cel mai potrivit moment

de: Anca Lupescu
24 03. 2023

De vreme ce curățenia de Paște se apropie, există o serie de greșeli pe care oamenii le fac atunci când își curăță casa. Știi de ce să nu speli niciodată geamurile când e soare afară? Este același lucru ca și cum ți-ai spăla mașina atunci când plouă. 

De ce să nu speli niciodată geamurile când e soare afară. Acesta este cel mai potrivit moment

Curățarea ferestrelor într-o zi însorită. Această greșeală poate părea ciudată. Zilele luminoase și însorite sunt, probabil, atunci când ai cel mai mult chef să faci curățenie în aer liber.

Dar soarele poate îngreuna spălatul ferestrelor. Cei mai mulți oameni aplică detergent special dea geamuri o parte a ferestrei și apoi trec la cealaltă parte înainte de a șterge și de a usca. Într-o zi însorită, spuma se va usca rapid, lăsând dungi și urme persistente chiar și după ce ai frecat și ai uscat ferestrele.

Cel mai bine este să speli geamurile într-o zi înnorată. Această vreme oferă ceva mai mult timp înainte ca spuma sau orice fel de detergent să înceapă să se usuce. O altă alternativă este să ștergi cu buretele, și să usuci fiecare parte a ferestrei pe rând.

Sfaturi pentru spălarea geamurilor

Nu pune mult detergent

Mulți oameni nu folosesc suficient lichid de curățare atunci când spală ferestrele. Prea puțin lichid nu asigură o curățare eficientă. Folosește suficient pentru a acoperi corect suprafața ferestrei.

Utilizarea materialului greșit 

Poate că cel mai frecvent tip de greșeală pe care o fac aproape toți cei care spală geamuri este ceea ce folosesc pentru a șterge excesul de apă. Cei mai mulți oameni folosesc materialul greșit atunci când este timpul să își usuce ferestrele.

Ar trebui să folosești doar o cârpă moale, din fibre, pe geamul ferestrei. Profesioniștii nu ar folosi un alt material.

Poate îți iese la fel de bine cu ziarul sau hârtia mototolită pentru a curăța geamurile, dar această metodă nu mai este atât de bună în zilele noastre. Cernelurile din ziare conțin astăzi substanțe chimice care dăunează ferestrelor pe termen lung. De asemenea, hârtiile pot păta rama ferestrei.

Folosirea uneltelor greșite sau folosirea incorectă a uneltelor

Există câteva unelte de bază esențiale pentru curățarea ferestrelor. Ai nevoie de o găleată, cârpe sau bureți, o racletă și un răzuitor.

O cârpă sau un burete pentru geamuri este suficient pentru a întinde detergentul pe geamurile murdare. O racletă va scăpa de apă. După aceea, poți usca sau lustrui ferestrele cu o cârpă uscată din fibre.

O racletă este necesară doar pentru petele și urmele persistente. Trebuie să folosești acest instrument cu atenție, deoarece este foarte ușor să deteriorezi ferestrele. Folosește racleta într-o singură direcție și aplică o presiune uniformă. Păstrează mâna fermă și folosește mișcări controlate.

De asemenea, este mai bine să eviți multe soluții chimice pentru ferestre. La fel ca cernelurile de ziar, aceste substanțe chimice pot fi dăunătoare și pot scurta durata de viață a geamurilor tale. 

Utilizarea procesului greșit

Spălarea geamurilor este un proces simplu, dar unii oameni nu își fac timp să îl învețe.

În primul rând, aplică o soluție de curățare a ferestrelor și lasă să se întărească, dar nu să se usuce. De aceea e important să o faci într-o zi fără soare. 

Apoi, folosește o cârpă sau un burete umed pentru a răspândi soluția uniform pe suprafața ferestrei.

Dacă este necesar, folosește ușor o racletă pentru a îndepărta orice pete sau urme persistente de murdărie.

Finalizează cu o racletă pentru a îndepărta apa și soluția de curățare rămasă. Acoperă întreaga fereastră pe verticală. Apoi, repetă procesul încă o dată, mergând pe orizontală.

Usucă fereastra cu o cârpă moale, din fibre.

Uită-te la geam din mai multe unghiuri

Dacă ai mai spălat geamuri, sigur știi această corvoadă. Tocmai ai curățat un geam și totul pare limpede în timp ce usuci geamul direct. Dar, odată ce te dai înapoi și privești fereastra dintr-un alt unghi, observi dungi și pete enervante.

Pe măsură ce speli geamul, și mai ales când folosești racleta și usuci, trebuie să privești geamul din unghiuri diferite.

Curăță ambele părți ale geamului

Această ultimă greșeală pare o prostie, dar oamenii fac acest lucru mai mult decât crezi. Unii oameni curăță doar interiorul ferestrelor lor și apoi se întreabă de ce încă arată murdar. Alți oameni ajung la concluzia că exteriorul este expus la cea mai multă murdărie, așa că se concentrează pe acea parte.

În realitate, interiorul geamurilor este probabil mai murdar. Cercetătorii au descoperit că există mai multe varietăți de bacterii și ciuperci pe suprafețele casnice decât în exterior.

Oamenii ating și se sprijină pe ferestre, lăsând uleiuri umane și bacterii aduse din exterior, de la locul de muncă și din magazine. Asigură-te că faci o curățare temeinică a interiorului ferestrelor și incluzi orice pervaz de geam care acumulează cu ușurință praf și pânze de păianjen pe dedesubt.

Ocupă-te de tâmplăria din PVC și aluminiu

Pe lângă curățarea geamurilor, este esențial să avem grijă de profile și de tâmplărie.

Profilele sunt o parte esențială a ferestrei care trebuie, de asemenea, curățate și protejate pentru a nu se deteriora prematur. Cele din PVC sau aluminiu, care sunt cele mai comune, se curăță cu apă caldă și un săpun neutru.

Nu folosi amoniac pentru tâmplărie sau produse care conțin solvenți sau tampoane de curățat agresive care le-ar putea zgâria.

Protecție pentru tâmplăria din lemn

Lemnul este, de asemenea, utilizat la fabricarea ferestrelor. De fapt, ferestrele din lemn sunt foarte frecvente în casele de la țară și în anumite zone geografice.

Este un material foarte frumos și elegant, dar necesită o întreținere mai exhaustivă decât ferestrele din PVC sau aluminiu. Din când în când va trebui să o protejezi la exterior cu un produs adecvat. Ține cont de faptul că acestea sunt expuse în totalitate la soare și la intemperii, astfel încât se pot deteriora cu ușurință.

O opțiune este reprezentată de lacurile specifice pentru exterior, care sigilează și impermeabilizează lemnul pentru a-l proteja de umiditate.

De asemenea, poți folosi un lasur, un produs care pătrunde în lemn și îl protejează din interior, fără a crea o peliculă la suprafață. Cu lasurul de impermeabilizare, lemnul respiră, iar umiditatea este expulzată în exterior.

Cum să îți restaurezi ferestrele

Ferestrele din lemn au fost deteriorate de soare sau de trecerea timpului? Nu te gândi încă să le înlocuiești, ci mai degrabă să le restaurezi. Fă-o în mod corect și vor fi ca noi.

Dacă soarele și-a pus amprenta asupra lemnului, acesta își va fi pierdut culoarea originală și, bineînțeles, strălucirea sa naturală. Începe prin a curăța temeinic lemnăria cu o cârpă umezită într-o soluție cu săpun și apoi usuc-o. 

Aplică apoi un produs de protecție pentru a reînvia culoarea și a reda tonusul și strălucirea lemnului. Există câteva opțiuni foarte bune pe piață.

Pentru a recupera lemnul vopsit de uzura produsă de trecerea timpului, trebuie să îl cureți bine cu un decapant sau cu un produs capabil să îndepărteze reziduurile de vopsea sau lac, petele de mucegai etc. Poți revopsi lemnul și apoi să aplici un protector specific.

Îngrijirea accesoriilor și a mecanismelor de deschidere

Pentru a te asigura că ferestrele din locuința ta funcționează corect și durează mult mai mult, este important să verifici mecanismele acestora și să le ungi cel puțin o dată pe an, aplicând un ulei lubrifiant cu o perie pe balamale, zăvoare și încuietori. Acest lucru va proteja mecanismele de deschidere ale ferestrelor.