De ce să nu pui niciodată mâinile sau picioarele pe calorifer sau sobă când vii de afară. Greşeala pe care toţi românii o fac
Majoritatea oamenilor care vin de la temperaturi mai joase își doresc să se încălzească imediat ce ajung în casă în apropierea unui calorifer. De cele mai multe ori aceștia își pun mâinile și picioarele chiar pe sursa de căldură, lucru care le aduce o anumită senzație incomodă. Cu toate astea, ei aleg să treacă peste și să suporte temperatura caldă care face contactul cu pielea lor înghețată. Specialiștii vin cu avertizări în acest sens. De ce nu e bine să faci asta?
Avertizare specialiști: nu mai pune mâinile sau picioarele pe calorifer când vii de afară
Cu siguranță majoritatea copiilor când se întorceau de afară de la joaca din zăpadă se aruncau pe o sursă de căldură pentru a se încălzi. De asemenea, chiar și unii adulți mai fac asta când intră în locuința caldă după ce au venit de la temperaturi mai joase.
Experții vin cu avertizări pentru acest obicei deloc bun pe care îl au oamenii. Practica nu este recomandată de dragul sănătății membrelor tale, conform specialiștilor. Nu trebuie să mai faci asta pentru că picioarele sau mâinile tale la surse directe de căldură favorizează apariția unor leziuni precum geleniile (inflamații ale vaselor mici de sânge din piele).
Apariția lor este un răspuns la expunerea la temperaturi scăzute. Acestea sunt foarte ușor de identificat pentru că arată ca mici ulcere ale pielii, umflături, pete roșii sau vezicule și îți oferă senzația de arsură. Ceea ce știu mai puțini oameni este că în timpul iernii apare o vasoconstricție a capilarelor ca urmare a frigului. Mai exact, vasele mici prin care circulă sângele sunt închise.
De ce picioarele sunt reci mereu în timpul iernii?
Mai mult decât atât, toți oamenii trebuie să cunoască faptul că un număr mare de terminații nervoase se găsesc în picioare, fiind și partea corpului care este cea mai îndepărtată de inimă, astfel alimentarea cu sânge nu se realizează cu aceeași fluiditate ca în alte zone.
În modul acesta se explică de ce este atât de comun să avem picioarele reci pe timpul iernii, mai cu seamă în cazul persoanelor care suferă de probleme vasculare.
Medicii recomandă ca după ce faci trecerea între temperaturi extreme să îți obișnuiești mâinile și picioarele cu căldura, nu să le ții constant aproape de sobă sau calorifer pentru că vei avea de suferit.
De asemenea, mai este sugerat și ca atunci când ieși în zăpadă să ai o încălțăminte potrivită vremii, dar totuși să nu îngreunezi circulația sângelui la picioare cu bocanci prea strânși sau trei perechi de șosete.