01 nov. 2021 | 14:55

Cum te încălzești fără curent electric sau gaze. Soluții geniale dacă se strică și centrala termică

Utile
Cum te încălzești fără curent electric sau gaze. Soluții geniale dacă se strică și centrala termică
O casă fără încălzire sau apă caldă nu este locul tocmai confortabil.

O casă fără încălzire sau apă caldă nu este locul tocmai confortabil. Dacă ai norocul să locuiești la casă, ai varianta, dacă există, a unui șemineu sau a unei sobe. Dar dacă locuiești la bloc, într-un apartament, lucrurile se complică. În amândouă scenariile există potențiale soluții. Unele dintre ele sunt costisitoare, altele nu, dar merită încercate dacă vrem să avem apă caldă și căldură peste iarnă.

Dacă stai la casă, și nu ai gaze și curent, ai câteva variante

Deși trăim în secolul al XXI-lea, există varianta în care, din varii motive, să rămâi atât fără curent electric, cât și fără gaze naturale. Dacă încălzirea casei și a apei se bazează pe instalația ta, centrala termică, într-un astfel de scenariu ai câteva variante.

Scenariul 1 – șemineu sau sobe de teracotă în casă

Primul se bazează și pe inspirația ta, atunci când ți-ai făcut planurile casei, adică să fi inclus de la bun început un șemineu, și câteva sobe de teracotă, pentru fiecare cameră. Dacă le ai, atunci putem spune că ești salvat, cel puțin pentru o perioadă, până se remediază defecțiunile de la furnizorii de gaze și energie electrică.

Scenariul 2 – un generator pe motorină pentru casă

Al doilea scenariu, în care nu sunt incluse nici sobele și nici șemineul, ai putea folosi un generator pe motorină, care să-ți alimenteze rețeaua de curent electric. Trebuie ținut cont de faptul că, în funcție de factorul de sarcină (BSFC) și de costul combustibilului, un generator diesel va produce energie maximă de 15 kW.

Factorul de capacitate al unui sistem solar este de aproximativ 12%, prin urmare, trebuie achiziționat un sistem de 100 kW pentru a produce o medie de 12 kW. Ca regulă standard, companiile evaluează puterea generatorului în wați (W) sau KiloWați (kW).

Formula acceptată este Wați = Volți X Amperi. Prin urmare, atunci când achiziționați un generator de 5 kW care furnizează 120 de volți, acesta vă poate oferi o putere de 41,67 amperi.

Dacă stai la bloc și nu ai gaze și curent, ai variante limitate

Aici situația se complică, având în vedere că este imposibil de utilizat un generator electric pe motorină, ca în scenariul precedent. Dacă rămânem doar fără gaze, și avem o centrală termică, de preferat este să o închidem pe perioada în care furnizarea cu gaze este deficitară, nu de alta dar există riscul să se strice centrala. Tot în acest scenariu, având curent electric, putem să folosim un reșeu, sau un sistem de încălzire, bazat pe alimentarea cu energie electrică.

Egloo, o variantă inedită de încălzire pentru casă

Dacă ne alăm în scenariul cel mai negru, fără gaze și fără curent, aici lucrurile se complică, și vom fi nevoiți să folosim ce avem la îndemână. O variantă ar fi un sistem de încălzire pe gaz, sau pe un sistem denumit Egloo, un difuzor pe bază de teracotă, acționat de lumânări.

Egloo-urile construite în Italia combină cinci elemente inovatoare, reimaginate, pentru a vă oferi un mod unic de a vă parfuma, umidifica și încălzi casa. Designul său unic nu acționează doar ca un difuzor de aromă, dar vă umidifică camera și funcționează ca un mic încălzitor de spațiu.

Există o bază, o placă de oțel, un grătar și două domuri imbricate. Presupune doar pozitionarea fitilelor din lemn, ceara, apa și uleiul esential în farfuria de pe bază. În cele din urmă, trebuie doar să aprindeți fitilurile și să montați grătarul și domurile. Este o configurare simplă, care durează câteva minute. Odată aprinsă, unitatea durează aproximativ 5 minute pentru ca lucrurile să se încălzească. Fiecare lumânare durează aproximativ cinci ore.

Concluzie

Îndiferent de scenariul în care ne-am afla, soluții pentru încălzire și apă caldă sunt, unele ieftine, alte mai costisitoare. important este să ne putem crea confortul în spațiul în care locuim, și să nu suferim de frig.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro