În contextul scumpirii gazelor și energiei, românii apelează la tot felul de metode pentru a reduce consumul de utilități. A fost recomandat, astfel, în spațiul public un nou „truc” care ar ajuta la încălzirea încăperilor din casă. Specialiștii neagă efectul acestei modalități de a menține o cameră caldă. De ce să nu pui folie de aluminiu în spatele caloriferelor. E o greșeală.
În ultimele luni de zile, pe internet au fost recomandate tot felul de modalități, „trucuri” și secrete pentru a economisi consumul de gaz și energie. Metodele au fost bine-venite, mai ales în circumstanțele în care facturile devin din ce în ce mai mari, iar prețurile suferă, periodic, scumpiri semnificative.
Un astfel de „truc”, pus în aplicare de mulți români, presupune amplasarea foliei de aluminiu în spatele caloriferelor. Această metodă ar trebui să reducă, teoretic, costurile la energie și să ajute consumatorii să economisească bani. Cum ar funcționa, de fapt, tehnica? Din spatele caloriferului, folia de aluminiu ar reflecta căldura în cameră, în loc să se infiltreze în pereți.
Specialiștii spun că această modalitate de a economisi bani nu funcționează. Cel puțin, nu atât timp cât se folosește folie de aluminiu obișnuită sau pereții prezintă cavități. Expertul în energie Jack Ferguson a explicat pe înțelesul tuturor care este motivul pentru care nu ar trebui să punem folie de aluminiu în spatele caloriferelor.
Există două motive pentru care nu ar trebui să punem folie de aluminiu în spatele caloriferelor. Primul are legătură cu faptul că un calorifer emană doar aproximativ 20% căldură radiantă. Restul de 80% este reprezentat de căldură furnizată prin convecție. Aceasta nu poate fi „reflectată” de folia de aluminiu. Prin urmare, trucul nu este eficient.
Când vrem să punem în aplicare modalități de economisire a banilor în ceea ce privește consumul de energie, ar trebui să ne punem câteva întrebări importante, este de părere specialistul în energie Jack Ferguson.
„Prima: chiar am nevoie să pun în aplicare această metodă sau există alta, mai ieftină? Nu uitați – atât timp cât ceva se mișcă, se aprinde sau produce căldură, consumă energie.
A doua întrebare: este un truc bun de economisire a energiei? Dacă lăsați căldura din cuptor să pătrundă în casă, ar putea fi periculos dacă aveți copii mici sau animale de companie. Înainte de a face ceva, luați în calcul siguranța celor din locuință.
A treia întrebare, destul de importantă: pot să fac din acest lucru un obicei? Specialiștii vă pot da răspunsuri în acest sens”, a explicat expertul în energie Jack Ferguson.
Citește și: Cum să aerisești corect caloriferele din casa ta. Secretul să plătești facturi mai mici
Al doilea motiv pentru care folia de aluminiu nu își va face efectul are legătură cu deteriorarea materialului, de-a lungul timpului. Staniolul din bucătărie este fabricat din aluminiu laminat foarte subțire. Pe măsură ce folia se oxidează, devine mată. Asta înseamnă, practic, că își reduce rapid eficiența, a explicat specialistul în energie.